Mazanje očiju narodu: Neki proizvodi će pojeftiniti, ali gorivo poskupljuje!


22.09.2023 07:26


Dok vlasti najavljuju pomoć građanima i jeftinije proizvode u Bosni i Hercegovini ponovo je došlo do poskupljenja goriva. Postavlja se pitanje koliko su nadležni iskreni u najavama s obzirom da se mjesecima niko ne bavi snižavanjem cijene goriva, čije poskupljenje dovodi do poskupljenja svih proizvoda i usluga? 



Dok vlasti pričaju o pomoći građanima i jeftinijim proizvodima, gorivo drastično poskupljuje. Tako su cijene na pojedinim benzinskim pumpama premašile 3 konvertibilne marke.

U Republici Srpskoj cijena litra benzina idu i do 2,94 konvertibline marke, a dizela do čak 3 marke i 3 feninga po litru. U Federaciji je za litar benzina potrebno izdvijiti do 2,96 KM, dok dizel košta i do 3 marke i 6 feninga po litru.

Građani su ogorčeni. Kažu da je ovo još jedan drastičan udar na budžet skoro svakog domaćinstva.

Tako imamo čudnu situaciju gdje zvaničnici mjesecima najavljuju niže cijene za građane, a u istom perodu se bilježe poskupljenja goriva koje obično izaziva lančano poskupljenje drugih proizvoda. Premijer uvjerava da je sada sve dogovoreno sa proizvođačima, trgovcima i distributerima i da, kaže za RTRS Radovan Višković, od oktobra stižu jeftiniji proizvodi.

'Trgovci će se odreći svojih marži, distributeri odreće se marži i proizvođači određe se marži. Što znači kad se u tom lancu i trgovac i distributer i proizvođač odreknu marži ti proizvodi treba da budu značajno jeftiniji. Biće od 1. oktobra', kaže Radovan Višković.

Pitanje je koliki će domet imati mjere koje najavljuje Višković? Ekonomisti kažu da se cilja ka kontroli cijena proizvoda koji, kako navode, i nisu bili problematični.

'Kad govorimo o osnovnim artiklima kao što su brašno, šećer, ulje, tjestenine i slično tu i ne vidimo neke probleme po kućne budžete stanovništva jer je poznato da najveći proboj inflacije se dogodio upravo na kritičnim artiklima: mlijeko, mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine. Tu je skok cijena enorman i ne vidimo da će Vlada tu pogoditi u metu', smatra ekonomista Slaviša Raković.

Zanimljivo je da je upravo SNSD ranije odbio ukidanje akciza na gorivo koje bi dovelo do pojeftinjenja ovog energenta. Da mnogi finansijski aspekti u državi ipak ne funkcionišu kako treba dokazuje i mišljenje Fiskalnog savjeta Republike Srpske u kojem je pozvao Vladu da se kontroliše u potrošnji javnog novca.



Izvor: BN
Foto: N1