Nastavlja se suđenje Donaldu Trampu za prevaru


03.10.2023 07:34


Posle žestokog prvog dana suđenja bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu i žestokih uvodnih reči, advokati koji ga brane od optužbi za poslovnu prevaru u Njujorku, danas će imati naporniji zadatak analiziranja Trampove višegodišnje finansijske dokumentacije. 



Sudski spor će se, prema očekivanjima, odužiti na više nedelja kako bi bilo ustanovljeno da li je Tramp počinio prevaru, a očekuje se da će se računovođa koji je godinama pripremao Trampove finansijske izveštaje ponovo naći na klupi za svedoke, navodi AP.

Tramp, koji je juče tokom procesa ljutito pratio tok suđenja, oštro je kritikovao sudiju Artura Engorona i državnu tužiteljku Njujorka Letišu Džejms koja je podigla optužnicu, a potom je u hodniku sudnice rekao da će se 'možda' vratiti da prati drugi dan suđenja, uz opasku da bi 'više voleo da vodi kampanju' umesto da bude u sudnici.

Državna tužiteljka Leticija Džejms optužila je Trampa i njegovu kompaniju da su obmanjivali banke, osiguravajuće kuće i druge poslovne subjekte tako što su lažirali finansijske izveštaje o Trampovom imovinskom stanju.

Sudija Artur Engoron, koji će u ovom postupku bez porote samostalno odlučivati o žalbi, već je prvostepeno presudio da je Tramp počinio prevaru u svom poslovanju.

Tužiteljka Džejms, demokrata, traži da Tramp bude kažnjen sa 250 miliona dolara i da mu bude zabranjeno da posluje u Njujorku.

Sudija Artur Engoron je već doneo prevremenu pobedu Džejmsovoj, presudivši u prvostepenom postupku da je Tramp počinio prevaru preuveličavajući vrednost svog penthausa u Kuli Tramp, tvrdeći da njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi vredi čak 739 miliona dolara i iznoseći slične, preveličane procene svojih nekretnina, golf terena i drugih imanja koja poseduje.

Tramp je u pauzi tokom suđenja u Njujorku izjavio da je sudija Artur Engoron 'generalni tužilac radikalne levice'.

'On ne bi trebalo da bude na ovoj funkciji. Ovo je sudija za koga neki ljudi kažu da bi mogao da bude krivično optužen za ono što radi. On greši jer je rekao da Mar-a-Lago vredi 18 miliona. Vredi najmanje milijardu, možda 1,5 milijardi dolara', rekao je Tramp novinarima u sudu.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP