Makadam, uski putevi i rupe - jug Republike Srpske


06.10.2023 07:33


Rupa na svakom koraku, uski i ispresijecani drumovi, ali i makadam koji spaja lokalne zajednice slika su i prilika puteva u istočnoj Hercegovini, koji su bez sumnje jedan od najvećih problema stanovnika tog kraja Srpske. 



Muka su za tamošnje stanovnike, ali i mnogobrojne turiste kojima je put preko Foče i Gacka najbliža veza sa Crnogorskim primorjem, ali i Dubrovnikom. Mještani sa kojim smo razgovarali saglasni su u jednom, da su putevi najlošija hercegovačka karika. Gačani kažu da gdje god da krenu moraju se naoružati strpljenjem, jer su putevi katastrofalni, a u šali dodaju da oni koji imaju kamen u bubregu mogu riješiti taj problem ako se otisnu na drum.

- Najgori put je onaj iz Gacka prema Nevesinju, a to najbolje znaju oni koji svakodnevno njime idu. Nije ništa bolje ni prema Trebinju, a da ne pričamo ka Foči. Taj put malo je olakšao tunel na Čemernu, ali sve ostalo je za rubriku vjerovali ili ne. Ova mjesta važna su nam i zbog bolnice, jer mi imamo samo Dom zdravlja pa smo primorani da putujemo često - rekao je Milan K. iz Gacka.

I u Narodnoj skupštini Republike Srpske puno je diskutovano o toj temi, ali velikih pomaka nema.

Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić u više navrata skretao je pažnju na stanje na putevima u Hercegovini. Za “Glas Srpske” ističe da živimo u tužnoj realnosti, a to su loši putevi kojim se vozi sve manje Hercegovaca.

- Taoci smo stalnih obećanja skoro dvije decenije da će stanje iti popravljeno. Srećan sam što smo uspjeli da se izborimo za asfaltiranje i proširenje puta od Ljubinja prema Stocu, ali sam tužan što nije nastavljena kritičnija dionica od Žegulje prema Stocu, oko deset kilometara - rekao je Vučinić. Naglasio je da je na putu Bileća - Trebinje nešto i urađeno, ali i dalje postoje kritične dionice.

- Pokrpljene su neke rupe, ali nažalost, česte su tu nesreće. Pogotovo je opasno u selu Čepelica, gdje se skreće za Miriloviće - rekao je Vučinić.

I sam predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić u srijedu je posjetio Foču i u razgovoru sa rukovodstvom te opštine istakao da prioritet institucija mora biti obnova saobraćajne infrastrukture u tom dijelu Srpske.

- Rješavanje pitanja loših puteva stvorilo bi uslove za ostanak stanovništva na ovim prostorima, ali i dolazak većeg broja turista i studenata - istakao je Stevandić.

Tehnički direktor “Puteva RS” Miroslav Janković rekao je za “Glas Srpske” da su u toku radovi na magistralnom putu M18, Foča - Šćepan Polje, u dužini od 5,5 kilometra.

- U toku su i pregovori sa Svjetskom bankom u vezi sa finansiranjem preostale dionice do Šćepan Polja - kazao je Janković i dodao da zbog nedostatka novca još nije u planu rehabilitacija puta Trebinje - Bileća.

Gacko - Foča

Đorđe Vučinić ističe da ga najviše brine što nema rekonstrukcije puta Gacko - selo Vrba, prema Foči, na koju se čeka godinama, iako je su za to odobrena četiri miliona maraka.

- To je veoma kritična dionica na kojoj bi se mogli snimati horor filmovi. Uske ulice, puno krivina, vozila se teško mimoilaze, a kada se sretnu dva kamiona, totalno zaustave saobraćaj - rekao je Vučinić, istakavši da je o putu od Nevesinja prema Gacku ili od Nevesinja do Kalinovika suvišno i pričati, jer je to makadam.

() Foto: 



Izvor: Glas Srpske
Foto: Ilustracija/cityworks