Evo koji je razlog pojavljivanja Dodika na ročištu


15.10.2023 16:53


Dodik i njegovi advokati su itekako svjesni da bi nedolazak bez opravdanog razloga povlačio sa sobom određene konsekvence. Jedna od njih je, kako prenose mediji, ta što bi za Dodikom, ukoliko se ne bi pojavio u Sudu, bila raspisana potjernica te bi se zahtijevalo određivanje pritvora.Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjasniće se o krivici 16. oktobra u Sudu BiH, prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Dodik je danas potvrdio da dolazi na ročište, iako su pojedini mediji objavili da se spekulisalo da je navodno bolestan i da ima koronu.

Tužilaštvo BiH je optužilo Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora "Službenog glasnika RS", za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kogha vlasti u Republici Srpskoj osporavaju.

Prema pisanju Avaza, Sudu BiH je stiglo na stotine zahtjeva brojnih udruženja da prisustvuju Dodikovom ročištu.

Zbog toga određena i sudnica 6, koja ima kapacitet više od 120 osoba koje mogu pratiti suđenje. Ranije je bila planirana sudnica 4, sa svega 30 mjesta.

Kako bi se otklonile sve bezbjednosne smetnje, zatražen je, prema pisanju tog lista, i veći angažman policijskih snaga, prije svega Policijske uprave Novi Grad, koja će, uz pomoć Sudske policije, osiguravati red ispred Suda i Tužilaštva BiH. Za red unutar Suda zadužena je Sudska, a ispred policija Kantona Sarajeva.

Dodik i njegovi advokati su itekako svjesni da bi nedolazak bez opravdanog razloga povlačio sa sobom određene konsekvence. Jedna od njih je, kako prenose mediji, ta što bi za Dodikom, ukoliko se ne bi pojavio u Sudu, bila raspisana potjernica te bi se zahtijevalo određivanje pritvora.

Inače, u režimskim medijima danas je osnovna vijest osporavanje Suda i Tužilaštva BiH u čemu prednjače Dodikovi savjetnici, kao i funkcioneri SNSD-a, ali i pojedinci iz koalicionih stranaka.

Zanimljivo je da se 'horski' osporava Sud i Tužilaštvo BiH čije formiranje su, nakon odluke tadašnjeg visokog predstavnika u BiH, podržali poslanici Dodikovog SNSD-a u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.Izvor: BN
Foto: Sud BiH