Završeno ročište Dodiku: Odbio da se izjasni o krivici


16.10.2023 12:44


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske odbio da se izjasni o optužnici u Sud Bosne i Hercegovine. 



Dodik i Lukić su na početku suđenja izjavili kako ne razumiju optužnicu na što je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopšila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Tokom početka suđenja, Dodik se osvrnuo i na ambijent u samom Sudu BiH te je poručio kako u Sudu nije istaknuta zastava Rrepublike Srpske već samo zastave Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.

Osim toga, prilikom izjašnjavanja o krivici, Dodik je odbio da ustane te je izjavio kako ga bole leđa.

Takođe, kkao prenosi Klix, Dodik je imao prigovor i na to što je optužnicu dobio na latinici, a ne na ćirilici.

Dodik je proceduralno upitan da potvrdi istinitost ličnih podataka. Upitan da li je tačan datum i mjesto rođenja, Dodik je rekao: 'Pojma nemam, bio sam maloljetan. Ako tako piše u rodnom listu, onda je tačno'.

Dodikov advokat je kazao da se optuženi ne može izjašnjavati o optužnici koju ne razumije, na šta je sudija kazala da se u skladu sa zakonom optuženi o razumijevanju optužnice izjašnjava na prvom ročištu glavnog pretresa te da će pitanje biti postavljeno na tom ročištu.

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je bilo zakazano ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju.

 



Izvor: BN/Klix
Foto: N1