Pogledajte u kojoj evropskoj državi su najbogatiji ljudi


20.10.2023 08:49


Švajcarska banka UBS objavila je godišnji izvještaj o bogatstvu prema kojem najveću finansijsku imovinu po glavi stanovnika imaju Švajcarci, dok najveće medijalno bogatstvo - iznos od kojeg pola ljudi ima više, a pola manje novca imaju Belgijanci. Mnogi ekonomisti vjeruju da medijalno bogatstvo pruža najtačniju sliku bogatstva neke zemlje jer identifikuje srednju tačku skupa podataka, s polovinom podataka iznad tog broja i polovinom ispod njega.

Na taj način eliminišu se jednokratni utiacji poput broja milijardera kojih je u SAD-u i Švicarskoj hiljade.

Prema banci UBS, prosječno globalno bogatstvo po punoljetnom čovjeku je na 84.718 dolara.

Prema prosječnim mjerama, Švajcarska zauzima vrh s 685.226 dolara po osobi. Više od 15 posto stanovništva Švajcarske su milioneri, što je treći najviši postotak na svijetu. Međutim, kada se pogleda srednje bogatstvo po osobi, ono iznosi 167.353 dolara, što je razlika od 517.000 dolara.

Pet od deset najbogatijih zemalja po prosječnom bogatstvu nalaze se u zapadnoj Europi, uključujući Dansku, Norvešku, Holandiju i Belgiju.

Tablica u nastavku prikazuje prosječno bogatstvo po odraslom u 2022. godini u 39 zemalja analiziranih od strane UBS-a:

 

SAD zauzima drugo mjesto s prosječnim bogatstvom po odraslom od 551.347 dolara. Sveukupno, u SAD-u živi 38 posto svjetskih milionera, prestižući drugu najbogatiju zemlju, Kinu za više od tri puta. S velikim jazom u bogatstvu, nejednakost u SAD-u spada među najviše među razvijenim nacijama.

Sedmo mjesto prosječnog bogatstva zauzima Singapur, s najvišim prosječnim bogatstvom po odraslom u Aziji. Nejednakost prihoda u Singapuru nalazi se na sličnoj razini kao u Americi.

Kad se promatra iz perspektive medijalnog bogatstva, Belgija zauzima prvo mjesto u 2023. pri čemu je po prvi put prestigla Australiju. Visoki postotak vlasništva nad nekretninama i visoke cijene nekretnina dovele su do rasta bogatstva.

Medijalno bogatstvo u SAD-u iznosilo je 107.739 dolara, što ga stavlja na 12. mjesto. Sveukupno, medijalno bogatstvo najbrže raste u Kini te se od 2000. godine povećalo za osam puta.Izvor: Tportal
Foto: PROFIMEDIA / AUTOR: BELGA / DDP USA / PROFIMEDIA