" />   " />   " />


Hrvatska: Nižu se slučajevi trovanja mineralnom vodom


08.11.2023 13:12


Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da su registrovani novi slučajevi trovanja nakon konzumiranja bezalkoholnih pića i da je preporuka građanima da piju vodu sa česme dok ne budu gotove analize. 

 


Ukupno je šest novih sumnjivih slučajeva, dok je prije četiri dana jedan mladić hospitalizovan u Rijeci zbog povrede jednjaka nakon konzumiranja aromatizovane mineralne vode 'romerkvel' (romerquelle).

Beroš je rekao da su pacijenti sa blažim simptomima i da će većina biti otpuštena na kućno liječenje.

'Dvoje je u direktnoj vezi sa konzumiranjem pića. Međutim, nisu svi pacijenti pili ista pića,neki su rekli da su jeli slane štapiće', rekao je Beroš i dodao da nema mjesta za paniku, ali da je potreban oprez.

On je naveo da sve institucije rade svoj posao, da je zdravstveni sistem spreman i da postupaju prema protokolu.

'Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka je da se pije voda iz vodovodnog sistema', rekao je Beroš.

On je dodao da su na vrijeme obaviješteni policija, državni inspektorat i tužilaštvo.

Objašnjavajući zašto je javnost o slučajevima trovanja obaviještena tek juče, Beroš je naveo da su čekali nalaze.

'U ovom trenutku još nemamo nalaze. Situaciju je promijenilo to što su se novi slučajevi počeli pojavljivati u drugim gradovima. Analiza koje bi decidno pokazale o čemu je riječ još nema', istakao je Beroš.

Policija je sprovela istragu na zagrebačkom Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje se jedan mladić navodno otrovao pićem.

 



Izvor: Srna
Foto: SHUTERSTOCK