Ministar uručio nova vozila MUP-u, nema povećanja plata


10.11.2023 13:43


U Centru za obuku MUP-a Republike Srpske u Zalužanima kod Banjaluke, danas je uručeno 50 novih vozila za policiju. Iako su za vozila potrošeni milionski iznosi, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan je poručio da zahtjevi sindikata za povećanje plata u MUP-u, nisu opravdani. 



Od 2018. godine uloženo 176 miliona maraka za opremanje MUP-a, poručio je Siniša Karan, prije svega, opreme, objekata i policijskih stanica. Za službena vozila je izdvojeno 13 i po miliona maraka.

Ministar je međutim još jednom odbio zahtjeve sindikata koji su nedavno i protestovali, a traže povećanje plata i poručio da policija nije pod staklenim zvonom i da nosi i poteškoće i dobre stvari u ovom društvu.

'Ja sam u MUP-u 39 godina. Nije davno bilo kada je naš policajac imao 330 maraka platu. Nekoliko puta smo povećali našoj policiji plate, a posebno policijskim službenicima sa srednjom stručnom spremom. Prosječna plata u MUP-u je blizu 1700 maraka', poručio je Karan.

Karan je pomenuo i primjedbu sindikata da policajci imaju ogroman broj narađenih prekovremenih sati koji nisu plaćeni i poručio da policajci jesu preopterećeni, ali da se radi u pravcu da se to kompenzuje.



Izvor: BN
Foto: BN