Preminuo Žarko Laušević


15.11.2023 14:25


Obaveštavamo javnost da je danas u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević, objavila je njegova porodica.O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena – u ime porodice navela je njegova supruga Anita Laušević.

Laušević je rođen 19. januara na Cetinju, 1960. godine.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u ostvarenju 'Progon'.

U svom bogatom umetničkom stvaralaštvu ima veliki broj filmova, serija, pozorišnih komada, ali i nekoliko knjiga. Nedavno je emitovana i serija po njegovim knjigama i po njegovom životu pod nazivom 'Pad'. Laušević je napisao serijal knjiga s podnaslovom Dnevnik jedne robije, o godinama koje je proveo u zatvoru. Serijal čine: prva 'Godina prođe, dan nikad' (2011), zatim 'Druga knjiga' (2013) i 'Sve prođe, pa i doživotna' (2018), 'Padre, idiote' (2022). Sve one su doživele ogromne tiraže.

Podsetimo, 31. jula Žarko i njegov pet godina stariji brat Branimir napala grupa ljudi u blizini jednog podgoričkog lokala. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja usmrtio dve osobe, a teško ranio jednu.

Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu. Po izlasku iz zatvora napustio je zemlju i otišao u Njujork.

Međutim, Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Dana 3. jula 2009. godine, saopšteno je da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Sud u Njujorku doneo je ipak odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Laušević je pomilovan 29. decembra 2011. godine, a srpski pasoš uručen mu je 1. februara 2012.

O njegovom životu napravljen je i film 'Lauš' (2014) po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić.Izvor: N1/Tanjug/RTS
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs