Većom platom došlo bi do većih nameta u korist vlasti


16.11.2023 08:34


Unija poslodavaca RS žestoko se usprotivila inicijativi Milorada Dodika da od Nove godine minimalac u Srpskoj bude 1.050 KM, pa su poslodavci danas predložili da minimalna plata od 700 KM bude smanjena. Poslodavci su, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade RS, predložili da minimalac u idućoj godini bude 'povećan' sa sadašnjih 700 na 750 KM, ali s tim da, u cilju 'sprečavanja diskriminacije' među zaposlenima u javnom sektoru i u privredi, u tu minimalnu platu budu uključene i nakande za topli obrok, prevoz i minuli rad.

Kad se sve stavi na papir, lako je izračunati da bi, u takvom slučaju, minimalac faktički bio smanjen, jer se sada na minimalnu platu od 700 KM, dodaju prevoz, topli obrok i nakanda za minuli rad.


Zašto poslodavci predlažu ovakve mjere? Tvrde da to rade kako bi spasli privredu Srpske od sigurne propasti, koja će nastupiti ako se povećaju radničke plate.

Ako bi minimalac 'neopravdano' dobacio do 500 evra, to bi, tvrde poslodavci, značilo i gubitak oko 20.000 radnih mjesta u Republici Srpskoj.

Uslijedio bi i rast inflacije, kao i srazmjeran rast cijena hrane u odnosu na rast sume plata u kompanijama koje posluju u prehrambenoj i trgovačkoj djelatnosti.

Ali, to nije sve. Povećanje minimalca bi, prema Uniji poslodavaca RS, dovelo i do gašenje kompanija koje posluju u niskoakumulativnim djelatnostima, poput industrije tekstila i kože, u kojima danas radnici, kako tvrde u Uniji, 'imaju plate između 1.000 i 1.200 KM neto'.

I dok sindikati tvrde da se plate moraju povećati, jer će se inače radnici razbježati po inostranstvu, iz Unije poslodavaca odgovaraju: ako se minimalac poveća, u inostranstvo će pobjeći – kompanije.

Istina, ne bi radnici i poslodavci bježali u isto inostranstvo.

– U slučaju povećanja minimalca, možemo očekivati odlazak poslodavaca i kapitala u područja sa konzistentnim poreskim sistemom, odnosno stabilnim uslovima poslovanja, kao što su Srbija, Federacija BiH ili Rumunija – navodi se u saopštenju Unije poslodavaca RS.

Poslodavci predviđaju i prelazak preduzetničke djelatnosti u 'sivu' i 'crnu' zonu, te rast korupcije i drastičan rast troškova po osnovu osiguranja za vrijeme nezaposlenosti, jer će, kako su već naveli, 20.000 radnika ostati bez posla.

I sve to ako se minimalna plata, koja trenutno iznosi 700 KM, značajnije poveća.Izvor: Srpskainfo
Foto: BN