Otkazivanje sudskog ročišta Dodiku dokaz da je 'pala' nagodba sa Zapadom


23.11.2023 08:28


Narodni poslanik i lider liste 'Za pravdu i red', Nebojša Vukanović, poručio je da je otkazivanje sudskog ročišta predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku i direktoru Službenog glasnika Republike Sroske Milošu Lučiću, dokaz da je na djelu neka vrsta nagodbe sa Zapadom. Sud Bosne i Hercegovine izašao je u susret zahtjevu Dodika i njegovog tima advokata, predvođenim Goranom Bubićem, te otkazano ročište po Tužbi Tužilaštva BiH, koje je bilo zakazano za danas, zbog službenog puta predsjednika Srpske u inostranstvo.

Vukanović kaže da je od samog početka sudskog procesa, koji je za njega farsa, sve išlo munjevito, ročišta zakazivana u najkraćem roku, i nastojalo se da se proces što prije okonča.


– I ovo odlaganje je jedan u nizu pokazatelja da je Dodik ponovo napravio nagodbu sa međunarodnom zajednicom i Zapadom, bar njegovim dijelom, i pokušava da se izvuče iz makaza u koje je sam upao. Za svoju kožu spreman je na sve, a uskoro će isplivati svi detalji nagodbe – tvrdi Vukanović.

Kao veteran sudskih sporova, koji ima procese u svim sudovima od Kozarske Dubice i Novog Grada do Trebinja, Vukanović kaže da iz iskustva zna da sudije nisu baš voljne odlagati sudska ročišta, iako su parnice i prekršaji za koje mu se sudi benigniji.

– Pa sam tako doživio da se ročište bez mene održi i kada je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i da održavanje sjednice kojoj moram prisustvovati nije dovoljan razlog za odlaganje – navodi Vukanović.

On dodaje da Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, ponovo glasno ćuti, i tako priznaje da se tajno sastao sa Dodikom i nagodio u Laktašima.

– Vrijeme će pokazati sve detalje nagodbe, a prvi će biti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, uvođenje skenera i video nadzora bez kojih ne može biti regularnih izbora. Ako Šmit, Satler i međunarodna zajednica do Nove godine ponovo ništa ne urade na ovom pitanju onda će biti jasno da im je cilj da nas i dalje drže u okupaciji, jer im odgovaraju nagodbe i igre sa korumpiranim i ucijenjenim političarima – tvrdi Vukanović.

 Izvor: Srpskainfo
Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER