Policajac se povrijedio otvarajući vrata na službenom automobilu


23.11.2023 08:54


Jedan policajac iz okoline Bjelovara na Općinskom sudu u tom gradu dobio je spor protiv države koja mu mora isplatiti gotovo 5.000 evra za nesvakidašnju nezgodu.



On je još 2018. godine pretrpio povredu na radu, odnosno, kako je opisano u presudi, razbio je palac otvarajući vrata službenog automobila.

Kako je navodi u presudi, on je u novembru 2018. godine došao na intervenciju u Zagrebu i 'kada je trebao zamijeniti bateriju na UKW uređaju koja se nalazila u službenom automobilu, došao je do suvozačevih vrata i prilikom otvaranja vrata koja su zapela povrijedio ručni zglob desne ruke i zadobio frakturu donjeg dijela palčane kosti.'

Iz medicinske je dokumentacije vidljivo da je pretrpio tešku tjelesnu povredu, a 'zbog povreda je trpio fizičke bolove, sve vidove straha, bila mu je potrebna tuđa pomoć i njega'. U presudi se takođe navodi da je trpio 'duševne boli zbog zaostalog naruženja i zbog zaostalih trajnih umanjenja opšte životne aktivnosti od minimalno 30 odsto', prenosi Index.hr.

Navodi se i da je imao materijalne troškove vezane uz odlazak ljekaru i troškove prevoza te je tvrdio da je izgubio dio plate jer je privremeno bio nesposoban za rad.

Država je odbijala je njegov zahtjev za odštetom navodeći da je nezgoda nastupila zbog njegove nepažnje na koju oni kao poslodavac nisu nikako mogli uticati te da se posljedice nisu mogle izbjeći uprkso provedenim mjerama zaštite na radu.

Policajac je pak uspio sud uvjeriti da do nesreće nije došlo zbog njegove nepažnje, već da su vrata na autu bila zaglavljena, što su oni i naveli u objašnjenju presude.

'Sam tužitelj detaljno je na raspravi objasnio na koji način je došlo do ozljeđivanja. Kada je desnom rukom krenuo ta vrata otvarati došlo je do jakog bola u palčanom dijelu šake, a očito je da su se vrata zaglavila', navodi se u presudi.

Sud je policajcu tako u najvećem dijelu priznao zahtjev za odštetom i presudio da mu poslodavac, odnosno država, mora isplatiti 4,954.18 evra, a na državu su pali i troškovi postupka.



Izvor: Nezavisne
Foto: Pixabay/Ilustracija