Dodik nije otišao u Rusiju: Nije smio ili ga Putin nije htio?


30.11.2023 07:04


Od najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji u novembru, nije bilo ništa. Sam Milorad Dodik je najavio da će boraviti u Rusiji od 20. oktobra do 5. novembra, kada je trebao, kako je najavljivao, da ima i sastanak sa Vladimirom Putinom. 



Pošto nije bilo sastanka ni u oktobru, ni u novembra, sada Milorad Dodik tvrdi da će sasatanak sa Putinom biti upriličen u decembru.

Upućeni smatraju da do tog susreta neće ni doći u skorije vrijeme.


Da li i Rusija Miloradu Dodiku okreće leđa, ili je stigla zabrana s neke druge strane?

Prva najava Dodika o odlasku u Rusku Federaciju stigla je početkom jeseni, a pompezne najave o odlasku su se nizale.

Novinar: 'Vi idete uskoro za Rusiju?'

Dodik: 'Da, to je ostalo samo da se dogovore detalje, tačan termin. Početkom, najkasnije do polovine mjeseca. Još sedmica, dvije...'.

Najavljivao je tako Dodik sastanak sa Vladimirom Putinom, kako bi mu, kako je rekao u oktobru za hrvatski RTL, svašta ispričao.

U javnosti se početkom novembra oglasio i šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji, koji je potvrdio Dodikov odlazak u Rusiju u novembru.

'Predsjednik Rusije je bio sada nedavno u Kini, njegov kalendar je popunjen, očekujem uskoro. Ovdje je u subotu sada praznik, u ponedeljak neradni dan, ali vrlo uskoro će predsjednik (Dodik) doći ovdje i imaće sastanke na vrlo visokom nivou', rekao je početkom ovog mjeseca Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

O odlasku Dodika u Rusku federaciju danas stiže nova najava i to ponovo lično od Dodika.

„Ranije smo dogovorili do kraja godine da će biti realizovana moja posjeta Rusiji. Kraj godine još nije na vidiku. Bilo je planirano početkom novembra, pa je predsjednik Putin putovao u Kinu, pa to nije realizovano. I danas i juče tražiće se taj prostor i kada se to dogovori, ja ću otputovati tamo, kazao je Dodik.

Za Mladena Ivanića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, sve je jasno zašto se taj sastanak sa predsjednikom Rusije ne može dogovoriti, a sve je izvjesnije da se neće ni desiti.


'Mislim da domaći političari previše sebi daju na značaju. Ovdje je bilo više samopromocije unutar RS, zbog potrebe da se Dodiku da neki značaj, neka težina, nego što je ta posjeta bila i istinski dogovorena. Ruska diplomatija je ozbiljna diplomatija i kada je nešto dogovoreno iza toga se stoji. Tako da je ovo sve bilo u cilju lične samopromocije', navodi ivanić.

Osobe koje su dugi niz godina u diplomatskim krugovima objašnjavaju da do te posjete neće ni doći u skorije vrijeme, s obzirom na to da je Rusija skocentrisana na neke druge regione sada, a to svakako nije, kako naglašavaju, Zapadni Balkan.

'Rusija svoju geopolitičku poziciju ovdje nema. Ona svoju politiku provodi sa distance, za neke svoje potrebe'. kaže bivši diplomata Branko Nešković, dodajući da 'svako pozivanje na Rusiju je za dnevno – političke potrebe domaćih političara, nego za stvarne potrebe Rusije'.

Bivši diplomata Igor Davidović objašnjava da su sastanci ruskih zvaničnika, pa i samog predsjednika Vladimira Putina sa političarima iz ovog regiona samo predmet trgovine velikih sila, a ne stvarna podrška ili pomoć samoj Republici Srpskoj.

'Ukoliko pogledamo istorijat Ruske imperije, ne bi bili velesila, ni prije ni sada, da ne brinu samo i isključivo o sopstvenom interesu. Tako da u geopolitičkom smislu, kada se sa ruske strane dešavaju nekakvi politički potezi, manevri, to nije motivisano interesima Republike Srpske, već samo Rusije', kaže Davidović.

Očigledno da je Miloradu Dodiku prijeko potrebna fotografija sa Vladimirom Putinom, s obzirom na vrlo nezavidnu političku situaciju u kojoj se našao. Zapadne sile su mu vrlo otvoreno stavile do znanja da mora da promijeni svoju retoriku, pa Dodik, smatraju upućeni, traži slamku spasa u Rusiji. koja se sve više, čini se, izmiče. Ili se on svjesno vraća na fabrička dešavanja kooperativnosti sa Zapadom.

 



Izvor: BN
Foto: BN