Srbin Srbima blokira gradnju puta do groblja?!


01.12.2023 09:48


U Jeginovom Lugu kod Kalesije prije rata živjelo preko 1000 stanovnika. Nakon rata tek rijetki su se vraćali. Sada ovdje živi oko 20 ljudi. Ne obnavljaju se kuće, ali ni lokalni put. Nije riješeno ni pitanje pristupnog puta ka pravoslavnom groblju zbog čega oni Srbi koji su se vratili ili koji dođu u posjetu ne mogu zapaliti svijeću niti organizovati sahranu.



Pravoslavno groblje u Jeginovom Lugu kod Kalesije staro je oko 200 godina. Na ovom groblju Srbi ovog kraja, prije rata, sahranjivali su svoje najmilije. Sahranjuju i danas ali uz muku jer pristupnog puta nemaju, pa su primorani pokojnike kroz njive voziti do groblja.

I baš prošle godine, negdje u ovom zimskom periodu smo imali jednu sahranu gdje zaista bilo neprijatno i teško za porodicu i za nas sve to gledati. Gdje se umalo traktor nije prevrnuo jer se radilo o velikoj količini blata bukvalno kroz njivu smo prolazili. I u nekom trenutku je čovjek koji je vozio traktor izgubio kontrolu i umalo se nije prevrnuo. Ne daj bože moglo je doći i do dodatnih žrtava, prisjeća se sveštenik Mićo Babić.

Prije rata, pričaju mještani ovog kraja, postojao je i put do groblja koji je išao preko srpskih parcela. Ali, Srbi koji se nisu vraćali u Jeginov Lug nakon rata prodavali su svoju zemlju Bošnjacima te stari put kroz njive više ne mogu koristiti.

Iz opštinske uprave u Kalesiji dobili su obećanje da će im se uraditi novi prilaz.

'Išli smo kod načelnika Džafića, Zijada Kulanića, on je načelnik katastra tamo i glavni je što se tiče ovog puta. Oni su uradili skicu. Kažu idemo ovim putem. Pustimo taj put, ovaj put je kraći. Mi ćemo pare dati. Računajte da je to završeno', kaže Tanasije Milinković, stanovnik Jeginovog Luga.

Ali i uređenje alternativnog  puta naišlo je na probleme.

U opštini Kalesija kažu da su sa  Bošnjacima koji su kupili parcele uspjeli dogovoriti da dio zemlje daju za ovu namjenu, ali zapelo je na jednoj njivi koja je ostala u vlasništvu Srbina.

'Bošnjaci su se odrekli u korist javnog dobra. Znači 470 metara puta je javno dobro dok je ostalo sporno 70 metara gdje jedan srpski povratnik ne želi da sa taj pristupni put groblju. Mi smo učinili sve što je u našoj nadležnosti. Izvršili smo eksoroprijaciju tog zemljišta ali on nije htio da prihvati naknadu koja je određena sudskim procijeniteljem', objašnjava Ramo Abdović, portparol opštine Kalesija.

Sad je sve prešlo u nadležnost opštinskog suda u Kalesiji.

Od njegove odluke će zavisiti hoće li povratnici u Jeginov Lug moći nesmetano da idu na groblje svojih predaka i sahranjuju umrle.



Izvor: BN
Foto: BN