BiH se zadužuje 110 miliona evra za gradnju autoputa


20.12.2023 10:42


Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić i šefica Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Naesl danas su potpisali sporazum o kreditu EBRD-a za izgradnu autoputa Koridor 5C na dionici Mostar sjever-Mostar jug.



Srđan Amidžić je poručio da je u pitanju značajan projekat te da će se graditi 15 kilometara autoputa i dvije petlje Mostar jug i Mostar sjever.

'Ukupna vrijednost 110 miliona evra, a kredit se uzima na 15 godina i to je prvi značajan posao o kojem smo danas govorili. Bitan je za sve ljude i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj', rekao je.

On je poručio da je nakon što je danas završen jedan projekat, počinju razgovori sa drugim značajnim projektom.

'Pričali smo oko finansiranja dijela magistralnog puta od Foče do Huma. Očekivana vrijednost projekta je oko 100 miliona evra gdje bi grantovska sedstva bila nekih 40 miliona evra. Dužina te dionice je 19,5 kilometra i smatramo izuzetno bitnim i taj projekat', rekao je.

Manuela Naesl je kazala da je danas potpisan ugovor o finansiranju ključne dionice od koje će se danas raspolagati sa prvom polovinom tranše.

'U pitanju je koridor 5C. Konkretno, projekat je u vrijednosti od 220 miliona. Danas prva polovina je na raspolaganju. Radiće se na novoj dionici Koridora 5C između Mostara sjever i Mostara jug. Takođe, projekat će se finansirati sa 150 miliona evra granta iz investicionog okvira za Zapadni Balkan i od strane lokalnih banaka koje su već odabrane javnim tenderom', rekla je.



Izvor: Klix
Foto: Klix