Sud zabranio Trampu da se kandiduje na izborima u SAD


20.12.2023 10:52


Donald Tramp ne ispunjava uslove za predsedničkog kandidata u Koloradu prema ustavnoj klauzuli o pobuni, odlučio je Vrhovni sud Kolorada.



Tramp je optužen za podsticanje nereda u američkoj zgradi Kapitola u pokušaju da poništi rezultat nakon što je izgubio na izborima u SAD 2020. godine. Trampova kampanja je saopštila da je presuda u Koloradu "pogrešna" i da će se žaliti Vrhovnom sudu SAD.

To dolazi pošto je sud u Koloradu, čije su sve sudije imenovali demokratski guverneri uklonio Trampa kao kandidata sa predsedničkih izbora u državi.

'Pošto je diskvalifikovan, bilo bi nezakonito delo prema Izbornom zakoniku da ga državni sekretar Kolorada navede kao kandidata na predsedničkim izborima', navodi se u presudi.

Ovaj potez dovodi do verovatnog obračuna u najvišem sudu u zemlji kako bi se odlučilo da li favorit za republikansku nominaciju može ostati u trci.

'Većina suda smatra da je Tramp diskvalifikovan da obavlja funkciju predsednika prema Odeljku 3, 14. amandmana', napisao je sud u svojoj odluci 4 prema 3.




Izvor: B92
Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH