Nakon Kolorada, Tramp izbačen i u Mejnu


29.12.2023 07:23


Bivši američki predsjednik Donald Tramp uklonjen je sa glasačkog listića za predsjedničke izbore u državi Mejn, jer je demokratski državni sekretar Mejna Šejna Belouz uklonila njegovo ime sa listića u skladu sa klauzulom o pobuni u američkom Ustavu. 



Ona je zaključila da je Tramp, inače favorit za republikansku nominaciju 2024. godine, podstakao pobunu kada je širio lažne tvrdnje o prevari birača na izborima 2020. godine, a zatim pozvao svoje pristalice da marširaju na Кapitol da zaustave poslanike pred ovjeru glasanja.

Ovaj potez je uslijedio nakon nedavne odluke Vrhovnog suda Кolorada da ukloni Trampa iz izborne trke, navodeći isti ustavni razlog.

Takođe, odluka je donijeta nakon što je grupa bivših poslanika Mejna rekla da Trampa treba diskvalifikovati na osnovu odredbe američkog Ustava koja zabranjuje ljudima da obavljaju funkciju ako su učestvovali u 'ustanku ili pobuni' nakon što su prethodno položili zakletvu SAD.

Odluka, na koju se može uložiti žalba državnom sudu, odnosi se samo na predizbore u martu, ali bi mogla uticati na Trampov status na opštim izborima u novembru. To će vjerovatno povećati pritisak na Vrhovni sud SAD da riješi pitanja o Trampovoj podobnosti širom zemlje prema ustavnoj odredbi poznatoj kao Odjeljak 3 14. amandmana.

Tim Donalda Trampa saopštio je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu SAD.

'Odluka državne sekretarke uskraćuje mogućnost hiljadama glasača u državi Mejn da glasaju za kandidata po svom izboru i trebalo bi da bude poništena', napisala je republikanska senatorka Suzan Кolins na platformi 'Iks'.



Izvor: Srna
Foto: Instagram