Rasprava o prijemu Švedske u NATO, zavise od Turske


24.01.2024 09:26


Turski zakonodavci počeli su danas raspravu o dugo odlaganom nacrtu zakona kojim bi se odobrila kandidatura Švedske za pridruživanje NATO-u.Prošlog meseca, parlamentarni odbor za spoljne poslove dao je saglasnost na kandidaturu Švedske u prvoj fazi zakonodavnog procesa, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poslao svoj protokol o pristupanju poslanicima na odobrenje.

Erdoganova vladajuća partija i njeni nacionalistički saveznici imaju većinu u parlamentu i očekivalo se da će protokol biti odobren na glasanju u toku dana.

On će stupiti na snagu posle objavljivanja u Službenom listu zemlje, za šta se očekuje da će biti brzo.

Švedska je obećala dublju saradnju sa Turskom u borbi protiv terorizma i da će podržati ambiciju Turske da oživi svoju kandidaturu za članstvo u EU.

Glavna turska opoziciona partija takođe podržava članstvo Švedske u alijansi, ali je stranka desnog centra nagovestila da će se tome protiviti.

„Koraci Švedske u vezi sa ekstradicijom traženih kriminalaca ili borbom protiv terorizma ostali su ograničeni i nedovoljni“, rekao je jedan poslanik u parlamentu.

Erdogan je povezao ratifikaciju švedskog članstva u NATO-u sa odobrenjem američkog Kongresa Turskoj da kupi 40 novih borbenih aviona F-16 i da modernizuje pomorsku flotu.

On je takođe pozvao Kanadu i druge saveznike u NATO-u da ukinu embargo na oružje Turskoj.Izvor: Kurir
Foto: Internet