Britanski ministri optuženi: Gde je novac?


26.01.2024 11:46


Britanski ministri optuženi su da su rasipali novac poreskih obveznika.Optužba je usledila nakon što su objavljeni zvanični podaci pokazali da je vlada u Londonu potrošila skoro 10 milijardi funti na neispravnu ili neupotrebljivu opremu tokom krize za vreme pandemije korona virusa. 

U godišnjem izveštaju britanskog Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu navedeno je da je tokom pandemije otpisano skoro tri četvrtine novca potrošenog na Ličnu zaštitnu opremu (Personal protective equipment - PPE), preneo je Gardijan.

Kako se navodi, 9,9 milijardi funti od 13,6 milijardi funti vredne PPE, koju je odeljenje kupilo između 2020. i 2022, bilo je neupotrebljivo ili je njegova vrednost sada manja nego što je vlada platila za nju.

Kontrolor i generalni revizor Nacionalne revizorske kancelarije Geret Dejvis rekao je da se aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju prevara moraju nastaviti, dok Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala istražuje navode o mitu i prevari prilikom dodeljivanja ugovora o PPE.

 Izvor: B92
Foto: Shutterstock, William Barton