'Ovo je udarac za BiH, ja ću naći načina da se izvučem'


05.02.2024 15:58


Nakon što je Miloradu Dodiku pročitana optužnica u Sudu BiH, današnje ročište je završeno. Dodik je u izjavi novinarima ,ispred Suda BiH, iznio primjedbe na rad sudije, jer nisu donijeli novu optužnicu.,.

Prema Dodiku, morala je biti nova optužnica, je došlo do razdvajanja procesa protiv njega i Miloša Lukiča, v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

On je imao i primjedbe da su u Sudu BiH bile dvije zastave BiH, druga po njemu je Federacije, a da nije bilo zastave Republike Srpske.

"U Sudu su sve Bošnjaci i ovo je njihov sud", kazao je Dodik, navodeći da je puno nebuloza.

Kazao je da je Tužilaštvo ignorisalo sve stvari koje je odbrana iznijela.

"Dodik je ocijenio da je ovo udarac BiH, navodeći da nema pravde u Sudu BiH, "Unutra je prisutna atmosfera linča prema nama, Borićemo se da dokažemo da nema smisla ovo čitanje optužnice. Ovdje je sprega između suda i tužilaštva,", kazao je Dodik.

On je rekao da je ovo ponižavajuće, ne za njega nego za pravnu nauku.

"Ja ću naći načina da se iz ovoga izvučem", kazao je Dodik.

Dodik i Lukić su ranije optuženi zbog donošenja zakona o zabrani primjene odluka ustavnog suda BiH na prostoru Republike Srpske.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu tog zakona, a Lukić je to objavio u Službenom glasniku Republike Srpske.

Donošenje tog zakona prije toga osporio je kristijan Šmit, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH.

Nastavak suđenja Dodiku zakazano je za 6. mart.

 Izvor: BN
Foto: RTRS/Kabinet predsjednika RS