Putin: Prije ili kasnije RUS i UKR će se dogovoriti


09.02.2024 08:37


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će se Rusija i Ukrajina 'pre ili kasnije dogovoriti'. 



On je u intervjuu američkom voditelju Takeru Karlsonu rekao da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci se i dalje osećaju kao Rusi, a to što se dešava je "element građanskog rata".

"Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvek odvojila jedan deo ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći", poručio je Putin.

Karlson je objavio na svom sajtu intervju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, što je prvi intervju ruskog predsednika za zapadne medije od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Srbi su poseban i nama blizak narod, morali smo da stanemo u odbranu Srbije

Predsednik Rusije izjavio je danas da je Rusija morala da stane u odbranu Srbije tokom ratova 1990-ih godina jer su Srbi, kako je rekao, poseban i narod blizak Rusima.

"Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima. Nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama", rekao je Putin u intervjuu Takeru Karlsonu.

Dodao je da su SAD su 1999. godine bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije prekršile međunarodno pravo.

"Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastareli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarelo", rekao je Putin.



Izvor: Tanjug
Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergei Guneyev