Pijanom pješaku oduzeta vozačka dozvola!


22.02.2024 10:16


Može li policija pješaku oduzeti vozačku dozvolu? Može. To se dogodilo u italijanskom gradu Como 30. novembra, a o cijelom slučaju je progovorio advokat kažnjenog muškarca Ivano Chiesa.Muškarac je s prijateljem bio na večeri, a parkirao je na mjesto gdje nije bilo dozvoljeno te su mu komunalni policajci odlučili napisati kaznu, prenosi Dnevnik.hr.

Kada je izašao iz restorana, obojica su prišla policajcima kako bi provjerili šta se događa. A policajci su ih odlučili podvrgnuti alkotestu.

“Kod mog klijenta alkotest je pokazao nešto veću vrijednost od dopuštene. Oduzeli su mu vozačku uprkos činjenici da moj klijent u to vrijeme nije vozio, niti je upravo izašao iz svog automobila. Već je pješačio”, rekao je njegov advokat za L’Unita.

Muškarac se odlučio žaliti se na odluku i žalba je prihvaćena.

“Nakon odluke sudije ponovn smo otišli u policiju kako bismo dobili natrag vozačku dozvolu, ali službenici su se usprotivili, rekavši da se moj klijent najprije treba podvrgnuti medicinskim pretragama kojima će se utvrditi njegova sposobnost za vožnju. Zato sam rekao da ću ih prijaviti. Ali rečeno mi je da je to uobičajena praksa”, ispričao je advokat.

Sudija je potom prihvatio advokatov zahtjev, dopustivši vraćanje vozačke dozvole pomenutom muškarcu. Saga još traje te 22. februara, ponovo pred sudom, održaće se saslušanje, prenosi Dnevnik.hr.Izvor: Glas Srpske
Foto: Pixabay/Ilustracija