Vlasti nedostaje 500 miliona, pa traže spas i u litijumu


23.02.2024 08:18


„Narod u Srpskoj neće pristati da bude dio eksperimenta i projekta za lično bogaćenje svjetskih korporacija, zajedno sa vlastima u Srpskoj na čelu sa Miloradom Dodikom. Zato narod neće dozvoliti iskopavanje i preradu litijuma na Majevici“, rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a u emisiji „MAT“ BN televizije. 



Vlast se jasno stavlja na stranu stranih koropracija i ima tačno određen cilj, tvrdi Miličević.

„To je očigledno slamka za koju se hvata vlast Srpske, jer joj sad trenutno nedostaje 500 miliona KM u budžetu pa nastoji da ga napuni na sve moguće načine. Međutim, to da su spremni da žrtvuju Srpsku i ljudsko zdravlje, to baš nisam očekivao bez obzira na bahatost koju doživljavamo već nekoliko decenija. Vlast traži spas preko leđa građana“, kategoričan je Miličević.

Treba prvo pustiti razvijeni svijet da oni naprave bezbjednu, zdravu i zaštićenu eksploataciju litijuma, jasan on.

„Mislim da smo mi ovdje, a pogotovo Srbi dovoljno dugo bili dio različitih eksperimenata, od bombardovanja osiromašenim uranijumom do uvoza hrane lošeg kvaliteta kreirana za naše tržište. Imamo bogom date resurse i prirodna bogatstva, čiste rijeke, izvore, priliku od pravimo organsku hranu i pravimo zdrave generacije. Tu grešku ne smijemo da napravimo u ime naše djece koja sada ovdje žive, ali i u ime budućih generacija, zarad nečije računice za bogaćenje“, istakao je Miličević.

On je naglasio da, ukoliko peticija građana protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici koju je danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske predao načelnik opštine Lopare Rado Savić, ne uđe u skupštinsku proceduru, slijede novi vidovi građanske neposlušnosti uključujući i proteste.

„Ti protesti će biti masovni jer su ljudi na Majevici ali i širom Srpske zabrinuti i uplašeni za svoje i zdravlje svojih potomaka, uplašeni za životnu sredinu. Iskopavanje litijuma je postala jedna od glavnih tema o kojoj se govori. Oni će sami izaći na proteste, a mi ćemo im se pridužiti. SDS ima najveću odgovrnost da kao državotvorna stranka stane uz svoj narod.“

Od Narodne skupštine očekujemo, dodao je Miličević, jedino da donese odluku o zabrani eksploatacija litijuma bilo gdje u Republici Srpskoj.

„Ne želimo deklaraciju, rezoluciju ili bilo šta slično. Tražimo isključivo odluku mada ni u odluke skupštine nemamo povjerenja jer je uloga svih institucija u Srpskoj devastirana. Odluke Narodne skuštine nisu bile ispoštovane od strane istih onih koji su ih predlagali i izglasavali“, zaključio je Miličević.



Izvor: BN
Foto: BN