" />   " />   " />


Koja tužilaštva i sudovi u Srpskoj sutra idu u štrajk?


27.02.2024 12:06


Zaposleni u dijelu tužilaštava i sudova u Srpskoj, ne računajući nosioce pravosudnih funkcija, odnosno tužioce i sudije, sutra, s početkom od sedam časova, stupaju u štrajk. 

 


U Sindikatu pravosuđa Republike Srpske kažu da rada neće biti do ispunjenja zahtjeva, te dodaju da će u štrajku učestvovati radnici većine tužilaštava i sudova.

Sindikat pravosuđa, između ostalog, traži da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, kao i, kako navode, "prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u Srpskoj u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža" .

"Nezavisne novine" su juče u više od 10 pravosudnih institucija širom Srpske pokušale saznati da li staju sa radom, a situacija je šarolika.

"Zaposleni u Republičkom javnom tužilaštvu koji nisu nosioci tužilačkih funkcija idu u štrajk koji je najavio Sindikat pravosuđa", rečeno je za "Nezavisne novine" iz ovog tužilaštva.

I u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka su nam rekli da njihovi radnici, izuzev nosilaca pravosudnih funkcija, sutra stupaju u štrajk.

"Glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka donio je rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada u vrijeme trajanja štrajka", kažu iz banjalučkog tužilaštva.

Prema informacijama kojima raspolaže rukovodstvo Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, i njihova sindikalna organizacija će poštovati sve odluke Sindikata pravosuđa Srpske, a to podrazumijeva štrajk zaposlenih.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu takođe ide u štrajk u srijedu. Štrajkovati, međutim, neće svi.

"Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je u fazi preseljenja u novu zgradu, a obzirom na to da svi zaposleni učestvuju u preseljenju, ovo tužilaštvo neće štrajkovati", rečeno nam je iz ovog tužilaštva.

Ni u Okružnom sudu u Trebinju neće doći do obustave rada u predviđenom terminu.

"Radnici ovog suda neće stupiti u štrajk, ali podržavaju inicijativu u vezi sa povećanjem plata", rekli su u ovom sudu za "Nezavisne novine".

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović kaže da su, gdje god imaju sindikalnu organizaciju, u sudovima i tužilaštvima od Prijedora do Trebinja, planirali štrajk.

"Ne mogu vam reći tačan broj. Većina sudova i tužilaštava ide u štrajk, koji počinje u sedam časova", rekao je Petrović za "Nezavisne novine".

U Ministarstvu pravde Republike Srpske kažu da poštuju svačije pravo na izražavanje nezadovoljstva, pod uslovom da se poštuju propisi kojima se uređuje organizovani prekid rada.

"Takođe, želimo da poručimo da je Ministarstvo pravde na raspolaganju svima koji žele da razgovaraju i da zajednički pokušamo da pronađemo najoptimalnije rješenje, kako bi se unaprijedila prava radnika i poboljšao materijalni položaj zaposlenih u institucijama u pravosuđu Republike Srpske", rekli su iz resornog ministarstva za "Nezavisne novine".



Izvor: Nezavisne
Foto: Arhiva