Rudarenje kriptovaluta u strahovitom padu


17.06.2022 12:33


Brod koji tone pod imenom 'kripto tržište' počeli su da napuštaju i rudari kriptovaluta, posebno oni manji koji su u posao ušli blizu vrhunca tržišta.Kako navodi Financial Times, posljednji podaci pokazuju da su rudari smanjili proizvodnju bitkoina s obzirom da potonuće vrijednosti najpopularnije kriptovalute uz rastuće troškove električne energije dobrano smanjuje njihovu dobit.

Takozvani heš rejt (hash rate), mjerilo iznosa energije utrošene za dobijanje novih bitkoina, od početka nedjelje pao je za četiri odsto, prema podacima stranice Blockchain.com. Pad sugerirše da su rudari utrošili manje energije za rudarenje, odnosno rješavanje složenih računarskih operacija kojima nastaju bitkoini, prenosi Poslovni dnevnik.

Blockchain.com takođe posjeduje podatke koji pokazuju da je ukupan iznos plaćen rudarima za nove bitkoine pao na najniži nivo u posljednjih gotovo godinu dana.

To se odražava i na vrijednost akcija kompanija koje se bave tim poslom, a uvrštene su na berzama. Tako je cijena dionica kompanija Marathon digital i Hut 8 u proteklih mjesec dana srezana 40 odsto, dok je berzovna kapitalizacija Argo blockchaina pala 35 odsto.

"Trenutno nije zabavno biti u biznisu kripto rudarenja", ističe za FT Aleksander Nojmiler, rukovodilac projekata digitalne imovine u Cambridge centru za alternativne finansije. Podsjećanja radi, posljednjih nedjelja eskalirao je pritisak na kripto tržište koji traje već nekoliko mjeseci.

Uzrok leži u propasti stabilnih kriptovaluta terraUSD i luna, a nedavno je kripto banka Celsius zaustavila isplatu novca klijentima što je dodatno pojačalo prodajni pritisak. Sa 3,2 biliona dolara, koliko je u novembru iznosila tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta, sada je pala ispod bilion dolara.

Samo ove godine vrijednost bitkoina se prepolovila, a ove nedjelje je njegova cijena pala ispod 21.000 dolara. U odnosu na rekordnu vrednost u novembru prošle godine kada se njime trgovalo po 69.000 dolara, oslabio je oko 70 odsto.

"Mnoštvo je rudara u industriji na koje utiču fluktuacije cijena energije. Zbog toga osjećaju pritisak iz dva različita smjera: visokih troškova s jedne te nižih prihoda po izrudarenom bitkoinu s druge strane", ističe Čarli Šumaher, portparol Marathon digitala, jednog od najvećih rudara na svijetu.

Dok veliki igrači u tom sektoru još nekako mogu da drže glavu iznad vode jer imaju ugovorene fiksne cijene električne energije, manje kompanije su u riziku gašenja poslovanja ili preuzimanja od strane većih kompanija.

Didar Bekbaouov, suosnivač kazahstanske kompanije Xive, izjavio je kako se "prilagodio novim cenama i realnosti" te je isključio neprofitabilno rudarenje kada je cena bitkoina pala ispod 25.000 dolara.

Tim je kompanijama sve teže da pronađu potreban kapital za preživljavanje na tržištu. Osim što će deo njih to prisiliti na zatvaranje vrata, kod drugih će otkazati planirana ulaganja u nove, moćnije računare.

"U nekim slučajevima, zbog problema s kapitalom i snižavanja marži, narudžbine su počele da se otkazuju", navodi Šumaher.

Džejmi Leverton, izvršni direktor kanadskog Hat 8, kaže da su mnogi ušli u taj posao na vrhuncu tržišta i u narednim mjesecima mogli bi da postanu finansijski prenapregnuti.

Leverton ističe da se Hut 8 pripremio za pad tržišta još prije godinu dana, te je stvorio zalihu od 7.078 bitkoina koje može iskoristiti za akvizicije. Stoga Piter Vol, izvršni direktor britanskog Argo blockchaina, predviđa prvi talas preuzimanja u tom sektoru u narednih godinu dana.Izvor: Nezavisne
Foto: Pixabay