Za dva mjeseca iz KC Srpske otišlo 20-ak medcinara


04.03.2024 10:57


Zbog mnogih nedostataka u zdravstvenom sisitemu, Sindikat medicinskih sestara i tehničara uputio je inicijativu Vladi Republike Srpske za donošenje zakona o sestrinstvu. Medicinski radnici svakim danom sve više odlaze da rade u inostranstvo, tamo gdje je radnik više cijenjen, dok se kod nas ne mijenja ništa ili su promjene zanemarive.Samo u pva dva mjeseca ove godine iz Kliničkog centra Republike Srpske u inostranstvo otišlo je 20 medicinskih radnika, upozoravaju iz Sindikata.

Nekoliko puta obraćali su se nadležnima s zahtjevima da se sistem mora mijenjati, ali odgovor nisu dobili. Pored loše sistematizacije i plata, radnik nije adekvatno zaštićen, što govori nedavni slučaj iz Prijedora, kada je radnik Službe hitne pomoći fizički napadnut.

„Ministarstvo obrazovanja je prepoznalo diplome medicinskih sestara sa visokim i akademskim zvanjem, dok u zdravstvenom sistemu te diplome nisu prepoznate. Ono što nas još više boli su te neuredne sistematiuzacije radnih mjesta, gdje naše sestre sa određenim diplomama visokih i akademskih zvanja, rade sa zvanjima viših ili srednjih medicinskih sestara. Mi tražimo da se napad na zdravstvenog radnika, smatra kao napad na službeno lice i da se tako tretira. Ono što smo predložili Ministarstvu i što upućujemo apel, da ako ne možemo kroz neke krivične zakone urediti tu profesiju, pa dajte da uredimo to kroz Zakon o platama, možda kroz Zakon o djelatnostima“, kaže  predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Mirko Šerbedžija.

Iz resornog ministarstva navode da je u prošlog godini provedena validacija dokumenta „Knjiga profesionalnih kompetencija u oblasti zdravstvene njege“ u Domu zdravlja u Čelincu i u bolnici u Bijeljini, gdje su izvršene adaptacije postojeće sistematizacije radnih mjesta, a u toku je, kažu i izrada Registra sestrinske radne snage.

Navedene zdravstvene ustanove su obezbijedile detaljnu analizu „knjige profesionalnih kompetencija“ i dostavile prijedloge za eventualne korekcije koji će se uvrsiti u finalnu verziju dokumenta. Izrađena je nomenklatura sestrinskih usluga za sva tri nivoa zdravstvene zaštite, a u svrhu prepoznavanja usluga iz oblasti zdravstvene njege. Takođe, izrađena je i sestrinska dokumentacija, a u toku je uspostava Registra sestrinske radne snage. U planu je i uspostavljanje centra za kontinuiranu edukaciju i profesionalno usavršavanje medicinskih sestara i tehničara“, navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Plate zdravstvenih radnika duplo su manje nego u Federaciji BiH i u regionu, što je jedan od razloga odlaska stručnog kadra, ističe doktor medicine i poslanik u Narodnoj skupštini Maja Dragojević Stojić. Veliki problem su, kaže, i prekvalifikovani radnici.

„Mi nažalost nemamo tu sistematizaciju ni kada su škole u pitanju, da se školuju za određena zanimanja koja su neophodna kod nas u Republici Srpskoj i onda se dešava da neko ko je npr. završio mašinsku školu ili za frizera, kozmetičara, ja nemam ništa protiv, ali ne može nikad takva jedna osoba da bude ista kao medicinska sestra, koja se školovala četiri godine ili koja je nastavila školovanje iz ove oblasti zdravstvene njege ili bilo koje druge struke, kada je u pitanju medicina. I onda dolazi do prekvalifikacija, gdje ti ljudi nisu spremni da rade i obavljaju iste poslove, na isti način i istim kvalitetom, kao medicineske sestre i uopšte zdravstveni radnici, koji su školovani iz te oblasti“, kaže doktor medicine i poslanik u Klubu SDS-a u NSRS Maja Dragojević Stojić.

Ministarstvo treba da se ugleda na Hrvatsku ili Sloveniju i da tako uredi i zdravstveni sistem Republike Srpske, poručuju medicinski radnici, jer kada odu stručnjaci, ko će ostati da nas liječi.Izvor: BN
Foto: BN