Zašto pas kopa po nameštaju?


07.03.2024 10:31


Psi se ponekada ponašaju slično mačkama kada su kod kuće, pokazujući svoju sposobnost da kopaju na sasvim neočekivanim mestima.Naši četvoronožni prijatelji često kopaju i grebu krevete svojih vlasnika, piše Novi list. Da li ove situacije zvuče poznato? Ali zašto to rade?

Pas je životinja sa dugom istorijom pripitomljavanja iza sebe i sa ponašanjem koje se može objasniti brzim uvidom u njegovu prirodu i trenutne potrebe.

Ako pas kopa po krevetu, to može značiti sledeće:

Utočište: pas se instinktivno navodi da kopa i stvori jazbinu u kojoj će se skloniti kao u divljini. To je deo njihove iskonske prirode, kopanje je prirodno za pse.

Ova osobina se možda pojavila u kućnom kontekstu jer je pas shvatio da je taj deo kuće siguran i udoban. Ista stvar se može desiti sa kaučem ili drugim mestima gde se oseća udobno i zna da može da „spusti gard“.

Stres: kopanje po krevetu takođe može biti izraz stresa koji životinja doživljava. Pas se verovatno oseća frustrirano, pati od anksioznosti, možda nervozan i pokušava da se smiri oslobađajući osećanja koja doživljava. Kopanje može privremeno ublažiti ovo stanje za vašeg psa.

Svaki signal treba proceniti pojedinačno kako bi se intervenisalo ako i kada slučaj to zahteva.

Neprekidno kopanje po krevetu ili sofi ne treba zanemariti niti podsticati jer, osim što dugoročno uništava nameštaj u kući, može ukazivati na očiglednu nelagodu kod životinje.

Pored mogućnosti konsultacije sa stručnjakom, pobrinite se da vaš pas uvek ima udoban krevet i svoj prostor u kući.

Posvetite dovoljno vremena igri i ne zanemarujte njegove zahteve.Izvor: N1
Foto: Pixabay/Ilustracija