Danas su Mladecni, ovo su običaji


22.03.2024 07:50


Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju u čast stradanja Svetih 40 mučenika Sevastijskih.



Mladenci su praznik za koji se vezuje mnogo običaja i verovanja, a praznuju ga svi mladi bračni parovi koji su stali na ludi kamen nakon 22. marta prethodne godine.

Ovaj praznik je posvećen stradanju Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Naime, 320. godine, za vreme cara Likinija, 40 mladića koji su bili vojnici je prešlo u hrišćanstvo, uprkos carevoj zabrani. Mladići su izvedeni pred sud gde su bili kamenovani.

 

Mučitelji su zatim vezali mučenike i bacili ih u ledenu jezersku vodu. Kako bi naveli mučenike da se odreknu Hrista, zagrejali su kupatilo kraj jezera. Jedan od njih se prevario i izašao iz vode.

Hrišćani veruju da je tokom noći pala neobična svetlost koja je grejala vodu i tela mučenika. Uz svetlost se sa neba spustilo i 39 venaca na njihove glave. Jedan od stražara je to video i ušao u jezero, čime je udostojen četrdesetog venca.

Sutradan se ceo grad iznenadio kada je primio vesti da su svi mučenici živi. Tada su sudije naredile da im se oduzmu životi, a da se njihova tela bace u vodu kako ih hrišćani ne bi uzeli.

 

Mladenci – običaji


Ovaj dan je uzet kao praznik na koji novovenčani parovi primaju goste u svom domu. Na ovaj način se ukazuje da supružnici treba da budu verni jedno drugom u zajedničkom životu, baš kao što je Svetih 40 Mučenika bilo verno hrišćanskoj veri i Isusu Hristu.

Prema starim verovanjima, na ovaj dan bi mlade parove trebalo da posete svi oni koji su bili gosti na venčanju. Kako su se vremenom običaji i tradicija menjali, danas novovenčane parove obično posećuju samo najbliži – uža porodica, kumovi i bliski prijatelji. Nekada su dolazile još i bake koje nisu bile na svadbi – zbog njihovog dugog bračnog života.

Iako se narodna verovanja vezuju za to da se praznik slavi u domu mladenaca, ponekad se parovi odlučuju da ga proslave u restoranu ili kafiću.

Najpoznatiji i najočuvaniji običaj vezan za Mladence je da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Ovi kolačići se zovu mladenčići i simbolizuju srećan, sladak i dug bračni život. Kolači se premazuju medom i nude svim gostima koji na taj dan dođu u kuću mladog para.



Izvor: Danas.rs
Foto: Pixabay/Ilustracija