Njemačka daje novac za grijanje u kasarnama Srpske


29.03.2024 07:36


Zaposleni u Oružanim snagama BiH koji su na dužnosti u dobojskoj kasarni 'Vojvoda Radomir Putnik' konačno će se ugrijati jer je nakon višegodišnjeg čekanja projekat toplifikacije ovog objekta dobio zeleno svjetlo. 



"Ovaj projekat planiran je već godinama, ali, nažalost, imali smo malih nesporazuma u komunikaciji sa Saveznom Republikom Njemačkom, gdje su projekti koji su planirani da se realizuju na teritoriji RS bili blokirani u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama.

Nakon sastanaka sa Francom Jozefom Nolteom došli smo do zaključka da nema potrebe za takvim aktivnostima i kontaktirali smo i Ministarstvo odbrane Savezne Republike Njemačke, ali i Ministarstvo spoljnih poslova i oni su skinuli tu blokadu.

Tako da prisustvujemo početku realizacije prvog projekta na vojnim lokacijama u RS. Meni je posebno drago što se on realizuje u mom gradu Doboju", rekao je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH.

Ministarstva odbrane BiH i Njemačke su u posljednje tri godine dogovorila realizaciju 30 projekata u cijeloj zemlji, kaže Franc Jozef Nolte, vojni ataše Njemačke u BiH.

"Za ovaj projekat u Doboju predviđeno je 350.000 evra, a za ostale projekte u RS oko 750.000 evra. Ovaj projekat, tj. lokacija u Doboju je veoma značajan projekat i za Oružane snage i za RS.

Dogovorili smo za sada još pet projekata u RS, a pored projekta u Doboju, to će biti projekti u Banjaluci i Derventi. Na projektima u Banjaluci se najviše radi o saniranju krovova i objekata, lokacija, a u Derventi se kompletan objekat sanira i renovira", izjavio je Nolte.

U realizaciji projekta u Doboju svoje obaveze ima i Gradska uprava.

"Grad će preuzeti obavezu da pripremi dokumentaciju i javni poziv kako bi se taj projekat realizovao. Ne samo što je to važno za pripadnike Oružanih snaga u kasarni, i za dio stanovništva koji gravitira tom području veoma je važno da se dovede do kasarne glavni toplovod, tako da će i stanovnici tog dijela moći da se priključe", naveo je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.



Izvor: Nezavisne
Foto: Nezavisne