'Posjeta Vučića Makronu uticaće i na Dodika'


11.04.2024 06:32


Najavljivanje izbornog zakona Srpske je opasna predstava vlasti Srpske predvođene Dodikom, rekao je novinar Zoran Ostojić u emisiji „Globalno“ BN TV. Zaoštravanje situacije može da dovede do haosa koji u ovom trenutku odgovara i zapadu i istoku, naglašeno je tokom emisije. 



- Šmit jeste visoki predstavnik u BiH i njegovo nametanje izbornog zakona će proći, tvrdi novinar Zoran Ostojić. Reakcija vlasti Srpske isključivo je populistička, jasan je on.

„Osim što je to opasna predstava, jer navlačeći bijes zapada na Republiku Srpsku može da bude opasno i loše da se završi po Republiku Srpsku. Sve to može da bude samoubilački potez, ali to je stvar Dodika i onih koji upravljaju Republikom Srpskom“, rekao je Ostojić.

S druge strane odluke Republike Srpske opravdava poslanik u Skupštini Srbije Branko Pavlović.

„Republika Srpska ne smije i nije dobro da prihvati bilo koji zakonski prijedlog bez obzira na sadržinu od gospodina Šmita koje uopšte nisu u njegovoj nadležnosti. On nije nadležan da donosi tu vrstu propisa nevezano za njegov nelegalan status. Krajnje je vrijeme da se zaoštre stvari.“

„Dobra je ova rečenica da se „zaoštre stvari“ jer to kada je Republika Srpska u pitanju odgovra mnogima, ne samo Rusiji, nego i zapadu… Da završe ono što su započeli“, dodaje Ostojić.

On najavljuje nove korake rukovodstva Srpske pod uticajem zapada.

„Posjeta Vučića Makronu uticaće i na Dodika. Na koji način – vidjećemo“, kazao je Ostojić.

Osvrćući se na izborne tenzije u Srbiji, Pavlović koji je dio pokreta „Mi – glas iz naroda“ je rekao da je riječ o nepotrebnim tenzijama.

„Ta priča da li idu u bojkot ili ne je podizanje tenzija koje nije utemeljeno i apsolutna je odgovornost Koalicije „Srbija protiv nasilja“ i Koalicije „Nada“. To je vještačko podizanje tenzija koje nije dobro.“

Rat u Ukrajini će trajati još dugo, a dokaz za to je i prelazak evropske ekonomije na ratnu ekonomiju, rekao je novinar Zoran Ostojić. „Evropa nema snage za to“, mišljenja je Pavlović.



Izvor: BN
Foto: BN