Višković: Srpska iz dana u dan ekonomski stabilnija


11.04.2024 06:51


Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da je Srpska iz dana u dan ekonomski stabilnija i jača, što potvrđuje i uspješno poslovanje fabrike 'PMP Jelšingrad - FMG' u Gradišci. 



- Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da je Srpska iz dana u dan ekonomski stabilnija i jača, što potvrđuje i uspješno poslovanje fabrike "PMP Jelšingrad - FMG" u Gradišci.

Višković je dodao da Srpska ima i stručne kadrove i radnu snagu i obrazovni sistem koji je spreman i sposoban da prati ovakve investicije.


On je izjavio novinarima nakon razgovora sa rukovodstvom "Jelšingrada" i obilaska pogona da je riječ o investitorima iz EU, da je vlasnik grupacije Luiđino Poco i da je firma u Gradišci 100 odsto vlasništvo italijanske kompanije.

"Ova fabrika u Gradišci stvara profit i na osnovu toga i naših uslova - saradnje koju grad pruža sve ove godine ovoj kompaniji i uslova koje daje Vlada Srpske našim investitorima, vlasnik ove kompanije opredijelio se da i u Aleksandrovcu, grad Laktaši, gradi najveću investiciju u toj grupaciji", naveo je Višković.

Višković je zahvalio Pocu što je izabrao Republiku Srpsku za svoju najveću investiciju u Laktašima, navodeći da će u prvoj fazi investirati 80 miliona КM, da će zaposliti za početak 100, a u drugoj i trećoj godini dodatnih 200 radnika.

Prema Viškovićevim riječima, Srpska se pokazala sposobnom da može privući takvu investiciju i da se stavi na raspolaganje ovakvom investitoru.

"Iskoristio sam svoju poziciju kao predsjednik skupštine akcionara `Elektroprenosa BiH` da usvojimo plan investicija za ovu godinu gdje je predviđena izgradnja trafostanice u poslovnoj zoni u Aleksandrovcu koja je najvećim dijelom namijenjena upravo za investiciju koju gradi grupacija PMP", naveo je Višković.

On je istakao da je "PMP Jelšingrad - FMG" društveno odgovorna firma i da pomaže u oblasti sporta, obrazovanja, kulture i sve one oblasti za koje lokalna zajednica iskaže interesovanje.

"Ova italijanska grupacija PMP zastupljena je u mnogim zemljama, poput Кine, Indije. Ponosni smo što su izabrali Republiku Srpsku za svoja ulaganja", dodao je Višković.

On je rekao da su u "PMP Jelšingrad - FMG" zaposleni mladi ljudi, te istakao da se mnogi radnici koji odu u zapadnu Evropu vraćaju u ovu fabriku.

"Republika Srpska nije izolovana, ima svoj put, pravac, svoje investicije", dodao je Višković.


On je najavio da će za desetak dana povodom obilježavanja Dana grada Laktaši biti otvoreni novi pogoni njemačke kompanije "Male" u koju će, pored 100 zaposlenih, biti primljeno oko 200 novih radnika sa prosječnim platama iznad prosjeka Srpske.

Višković je istakao da Srpska podržava one privrednike koji će zapošljavati mladu radnu snagu i obezbijediti primanja i uslove za život na nivou evropskih.



Izvor: Srna
Foto: Srna