SIPA: Pohapšeni visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija


22.04.2024 09:49


Propadnici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli akciju 'Black tie 2' a među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. 



Kako se navodi u saopštenju iz SIPA na meti akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a u okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

U toku su pretresi na više lokacija.

"Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", navode iz SIPA.

Dodaju da je ova akcija rezultat zajedničkog rada SIPA sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK-a i HNK-a.

Ističu da su im u aktivnostima koje provode, međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol.



Izvor: BN
Foto: SIPA