Vlada poslala izvještaj SB: Šmit hoće da svrgne demokratski izabranog lidera


29.04.2024 14:47


'U protivpravnom pokušaju da svrgnu demokratski izabranog lidera, zvaničnici BiH - postupajući pod Šmitovim pritiskom - podigli su optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovu Šmitovog lažnog novog krivičnog zakona', podsjeća se u saopštenju. 



- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je generalnom sekretaru UN i članicama Savjeta bezbjednosti 31. izvještaj Republike Srpske u kojem se ističe privrženost Dejtonskom sporazumu i posvećenost daljem miru u BiH.

"To uključuje i opredijeljenost za ustavni poredak, kao i suverenitet, teritorijalni integritet BiH. Podrazumijeva i nepokolebljivu posvećenost daljem miru u BiH", saopšteno je iz Vlade koja je usvojila ovaj izvještaj.

U prvom dijelu Izvještaja se navodi da Dejtonski sporazum više od 28 godina uspješno čuva mir između tri ranije zaraćena konstitutivna naroda u BiH - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Vlada Srpske u drugom dijelu Izvještaja ukazuje na brzi napredak koji je višenacionalno rukovodstvo BiH nedavno postiglo na pitanjima integracije BiH u EU, te ističe ključne korake neophodne za napredak na putu ka EU.

"Republika Srpska pozdravlja odluku Evropskog savjeta da prizna ovaj napredak odobravanjem početka pregovora BiH o članstvu u EU i ponavlja svoju snažnu podršku integraciji BiH u EU. U drugom dijelu izvještaja objašnjava se zašto je federalna ustavna struktura BiH ne samo u skladu sa zahtjevima EU, nego i zašto je važna za evropsku bezbjednost", dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da je, s obzirom da BiH počinje pregovore o pristupanju EU, davno prošlo vrijeme da se suverenitet i demokratska samouprava vrate BiH zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika /OHR/.

"Kao što je EU jasno stavila do znanja, prisustvo stranca koji tvrdi - bez ikakvog pravnog osnova - da ima neograničenu despotsku vlast u BiH, suprotno je putu BiH u EU. Krajnje je vrijeme i da se strane sudije u Ustavnom sudu BiH zamijene sudijama koji su državljani BiH, što je reforma koju je Evropska komisija navela među svojih 14 ključnih prioriteta za integraciju BiH u EU", napominju iz Vlade.

U trećem dijelu Izvještaja, Republika Srpska ukazuje na napore penzionisanog njemačkog političara koji tvrdi da je visoki predstavnik Kristijana Šmita i njegovih pobornika da sabotira politički napredak BiH i integraciju u EU.

"Samo pet dana nakon što je Evropski savjet odlučio da otvori pristupne pregovore sa EU, Šmit je, namjerno postupajući protiv jasno izraženih primjedbi EU, izdao nezakonitu odluku kojom navodno donosi 114 izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH", navodi se u Izvještaju.

U Izvještaju se ukazuje da je Šmit, svjestan da su njegova diktatorska ovlaštenja potpuno nespojiva sa evropskim putem BiH i vidjevši da su partneri na vlasti u BiH iz reda različitih naroda dokazali koliko mogu postići, namjerno izazvao političku krizu da poremeti integraciju BiH u EU, koja mu služi kao argument da BiH ne zaslužuje suverenitet niti da njome upravljaju njene demokratske institucije.

U 31. izvještaju, koji je u ime Republike Srpske, kao potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, uputio premijer Srpske, objašnjava se da Šmit progoni građane na osnovu "zakona" koji je nametnuo, a kojim propisuje kaznu zatvora za javne funkcionere koji odbiju da se povinuju njegovim nezakonitim dekretima.

"U protivpravnom pokušaju da svrgnu demokratski izabranog lidera, zvaničnici BiH - postupajući pod Šmitovim pritiskom - podigli su optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovu Šmitovog lažnog novog krivičnog zakona", podsjeća se u saopštenju.

Konačno, u trećem dijelu Izvještaja se bavi činjenicom da određene zemlje, u suprotnosti sa deklarisanom podrškom težnjama BiH da uđe u EU, potkopavaju političku stabilnost BiH i sabotiraju njenu integraciju u EU kroz stalno uplitanje u unutrašnje stvari BiH.

Svi primjeri uplitanja u unutrašnje stvari BiH destruktivni su za buduće izglede BiH za članstvo u EU i uspjeh kao države.

Ovaj izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN, koji se odnosi na period oktobar 2023 - april 2024. godine i u kojem Vlada, kao i u dosadašnjim izvještajima, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice, dostupan je na internet stranici Vlade u verziji na srpskom i engleskom jeziku.



Izvor: Srna
Foto: Ilustracija