Ne trebamo prkositi svijetu, Dodik treba voditi računa šta govori


02.05.2024 06:13


Zapad nije ono što je bio prije dvije i po godine jer se u svijetu odvija jedan vrlo ozbiljan sukob. Predsjednik Republike Srpske bi zato trebao da dobro pazi šta govori jer je na ovom buretu baruta lako zapaliti vatru i sa samo jednom iskrom, rečeno je u emisiji Globalno BN TV Riječi političara izgovorene bez odgovornosti stvaraju atmosferu koja može da dovede do haosa, složili su se sagovornici.

Došlo je do jedne ozbiljne militarizacije političkog establišmenta u zapadnoj Evropi i oni postaju vrlo anksiozni prema svemu što se pokaže kao dobra namjera ili otvoresnost prema Rusiji, kaže politički analitičar Ivan Miletić i dodaje da bi predsjednik RS trebao da pazi šta govori javno.

"Kada se u evropskim centrima priča o ratu u Evropi, o ugroženosti Evrope od Rusa, znači to su rečenice koje se pričaju. Vi sada se pravite ludi i kažete, ne mi smo neutralni, nas se to ne tiče, mi sad odmah trčimo u Moskvu da dobijem orden i da se pohvalim sa tim ordenom, i onda dobijete tu rezoluciju o Srebrenici."

"Milorad Dodik, kad kaže sramnu, antisrpsku, anticivilizacijsku izjavu da ne može sa muslimanima, da ne želi dijeliti vazduh, on iz tog blata u koje nas sve uvlači ne može da izađe. Taj čovjek je izgubio razum. To što on izjavljuje, to ne bi reklo ni dijete koje nije pošlo u školumm. Mi smo taoci njegovih neodmjerenih izjava", ističe Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Vukanović dodaje da je Republika Srpska u permanentnoj krizi otkako traje vlast SNSD-a samo se akteri sa kojima tu krizu kreira Milorad Dodik smjenjuju. U više navrata smo imali vrhunce krize nakon kojih dolazi do stišavanja, jer on izazove požar pa ga gasi.

"Vidjeli ste da je Milorad Dodik otišao na gostovanje kod Senada Hadžifejzovića u Centralnom dnevniku, upravo sa namjerom da bi poslao Bošnjacima poruku, evo ja sam opet onaj stari, neće biti nekih tenzija. Dakle očito je on osjetio da je prešao određene crvene linije.

Svaki sljedeći signal sa Zapada će biti gori i gori ako mi ne promijenimo svoju poziciju balansiranja između velikih sila, kaže Miletić

"Mi ne moramo na primjer da uvedemo svih 11 krugova sankcija ali recimo možemo da odaberemo sankcije koje su bezbolne za nas, npr. prema nekim ljudima u Rusiji i da kažemo recimo, evo mi smo krenuli sa prvim krugom sankcija pa ćemo polako...

Vukanović smatra da ne trebate praviti paktove i ići stalnim popuštanjem prema Zapadu jer oni nemaju dobru namjeru prema nama.

" I Srbi i Bošnjaci su ništa drugo nego figure u rukama Zapada i oni nas troše, glože, sukobljavaju radi svojih interesa. "

Kako bi se izašlo iz krize treba stati na loptu i dovesti odgovorne političare, slažu se sagovornici.

"Ono što je naš najveći izazov je da ne dovedemo do situacije da se ovde u BiH ugrozi postojanje Republike Srpske sa nekim izjavama koje nisu primerene i da treba malo da se stane na loptu", jasan je Miletić, a Vukanović dodaje:

"Da dođu odgovorni političari sa srpske strane i budu inicijatori, postave standarde i dobićete odgovor sa bošnjačke strane. Kažete, ovo što je bilo je u prošlosti, moramo da živimo u budućnosti, dajte da se takmičimo u privredi u industriji, da zaustavimo iseljavanje, da funkcioniše pravna država."

Mi ne možemo prkositi čitavom svijetu, niti ima potrebe. Nema potrebe da se naoružavamo ničim osim znanjem i kvalitetnim životom, zaključeno je u emisiji Globalno.Izvor: BN
Foto: BN