Vlast u Srpskoj svjesno manipuliše narodom, na izbore idu po Šmitovom zakonu


10.05.2024 06:58


'Vlast u Srpskoj će u oktobru izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH sa Šmitovim promjenama. Oni od samog početka nisu imali namjeru da primjenjuju Izborni zakon Republike Srpske za koji su znali da neće proći na Vijeću naroda Republike Srpske i svjesno su manipulisali narodom', rekao je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić u emisiji 'MAT' BN televizije. 



"Vlast pokušava da nađe način da učestvuje na izborima i da spasi svoj obraz koliko je to moguće. Sigurno je da će na izbore izaći po "Šmitovom" zakonu". Oni nikad nisu imali namjeru da idu do kraja, tvrdi Bosić.

"Daju se bombastične izjave, donose zakoni i na kraju ništa ne bude od toga, osim što se svaki put za jedan korak urušava Narodna skupština Republike Srpske koja donosi odluke koje postaju sve manje bitne i koje se ne provode. Očigledno je da te odluke služe za Dodikovu trgovinu oko drugih političkih pitanja, pa i oko ličnih interesa", kaže Bosić.


Predstojeći izbori su već sad izgubili kredibilitet jer nemaju sve stranke iste uslove, rekao je Bosić, komentarišući blokadu računa SDS-a.

On je istakao da je cilj da se sa političke scene eliminiše najveća opoziciona i državotvorna stranka, što je, kako kaže, opasan proces.

"Iz redova vlasti dolaze javni pozivi da se zaštiti SDS, ali ne zato što žele da zaštite SDS nego da je uvuku u onaj problem u kojem su se oni našli uvođenjem sanckija.

Šta će izaći iz toga? Čini mi se da stranci svojim odlukama guraju SDS prema Miloradu Dodiku. Od ovakvog pokušaja eliminacije SDS-a jedini interes na kraju može imati na kraju aktuelna vlast. Ako vam oni kažu da neće podržati izbore bez SDS-a, mi smo onda faktički došli pod. Kad bi SDS došao u takvu poziciju i odnos, ne treba ga trebalo ukidati, on će sam u takvoj situaciji nestati", jasan je Bosić.



Izvor: BN
Foto: BN