Milijarderka osuđena na smrt nezakonito prebacila novac u inostranstvo


06.06.2024 08:41


Vijetnamska milijarderka Truong Mi Lan, koja je u aprilu osuđena na smrt u slučaju najveće finansijske prevare u Vijetnamu, nezakonito je prebacila novac u inostranstvo, saopštila je policija.Policija je navela kasno u srijedu da je istraga o transferima i pranju novca završena, prenio je Rojters.

Državni mediji su naveli da je Truong Mi Lan izvršila nezakonit transfer novca sa inostranstvom u ukupnom iznosu od 4,5 milijardi dolara.

Mediji nisu naveli sa kojim zemljama je obavljen transfer novca.

Ona je, takođe, optužena za pranje novca, uključujući novac koji su ona i njeni saučesnici izvlačili iz Sajgonske komercijalne banke, prenosi Tanjug.

Osuđena je na smrt u aprilu pred sudom u gradu Ho Ši Min u južnom Vijetnamu zbog bankovne prevare u iznosu od više milijardi dolara u najspektakularnijem suđenju u istoriji Vijetnama, javio je lokalni portal Thanh Nien.

Truong Mi Lan (67), koja ima kinesko porijeklo, osuđena je za pljačku jedne od najvećih vijetnamskih banaka, Sajgonske komercijalne banke (Saigon Commercial Bank) u iznosu od 44 milijarde dolara u periodu od 11 godina, a ona je negirala optužbe.

Tužioci kažu da 27 milijardi dolara možda nikada neće biti vraćeno.

Tužioci su pozvali 2.700 ljudi da svjedoče tokom suđenja u koje je bilo uključeno 10 državnih tužilaca i oko 200 advokata.

Dokazni materijal se nalazio u 104 kutije ukupne težine šest tona.

Pored Truong Mi Lan, sudilo se još 85 osoba, a još 13 drugih suočavaju se sa mogućom smrtnom kaznom.

Ona je, takođe, osuđena za podmićivanje kako bi osigurala da njeni krediti nikada ne budu provereni, a jedna od optuženih je bivša glavna inspektorka u centralnoj banci, koja se suočava sa mogućom doživotnom robijom zbog primanja mita od pet miliona dolara.

Truong Mi Lan, koja je bila predsjednica kompanije za nekretnine VTP, uhapšena je u oktobru 2022. odine.Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP