Poslodavcima treba zabraniti otpuštanje žena koje su trudne


06.06.2024 12:13


Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema inicijativu za izmjenu Zakona o radu, koji bi precizno definisao da je poslodavcima zabranjeno raskidati radni odnos sa ženama koje su u drugom stanju, odnosno, sa trudnicama. Rekla je ovo poslanik PDP, Tanja Vukomanović, te naglasila da će ovo biti konkretna pronatalitetna mjera koja bi mnogim porodicama dala osjaćaj sigurnosti i mnogim ženama otklonila prepreku na putu da postanu majke.

-Zakon o radu propisuje da ne smije biti diskriminacije prilikom zapošljavanja, kao i to da trudnoća ne smije biti razlog za otkaz, ali s obzirom na to da nije precizno definisano, u praksi je to potpuno drugačije. Mnoge žene ostaju bez posla u trudnoći, mnogima se ne produžavaju ugovori samo iz razloga jer su u drugom stanju. Sve to dovelo je do toga da mnoge žene odgađaju trudnoću zbog nesigurnosti, straha da će ostati bez posla ili toga što nemaju stalni posao – rekla je Vukomanović.

Dodaje da idu u pravcu da se zakonom precizno definišu obaveze poslodavca, odnosno to da žena ne smije ostati bez radnog odnosa tokom trudnoće, sve do isteka porodiljskog odsustva.

-To ne bi bilo veliko opterećenje za poslodavce, jer porodiljsko odsustvo svakako refundira Fond. Razgovarali smo sa mnogim ženama koje odgađaju trudnoću jer nemaju siguran posao, sa mnogim pravnicima, udruženjima koja se bave zaštitom porodice, a naredne sedmice razgovarećemo i sa predstavnicima sindikata i poslodavaca, sve kako bismo napravili konkretan, i u praksi primjenjiv, prijedlog protiv koga, sigurna sam, niko neće imati ništa protiv – navodi ona.

Podsjeća da Republiku Srpsku iz godine u godinu napušta sve više ljudi sa kojima odlaze i djeca, te da oni koji ostaju ovdje često odgađaju potomstovo, a jedan od najčešćih razloga jeste upravo ekonomska (ne)sigurnost, odnosno siguran posao.

-Želim da od Republike Srpske napravimo zemlju u kojoj trudnica ne može ostati bez posla. Vjerujem da bi ovakav zakon napunio porodilišta širom Srpske, jer znam iz iskustva koliko žene oko mene zbog straha od otkaza još uvijek odgađa trudnoću - zaključila je ona.Izvor: BN
Foto: BN