Kako dolazi novac: Ja tebi donaciju, ti meni tender


20.06.2024 06:24


Više od 20 miliona maraka isplaćeno je političkim subjektima u prošloj godina iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH. Ono što je upitno je koji su putevi novca kojim se stranke dodatno finansiraju jer transparentno finansiranje političkih stranaka u BiH ne postoji, a takav ambijent pogodan je za razvoj korupcije. 



Zakon o finansiranju političkih stranaka jasno kaže da se stranke mogu finansirati, između ostalog od članarina, dobrovoljnih priloga pravnih i fizičkih lica kao i od dobiti od preduzeća koja su u vlasništvu političke stranke. S ozbirom da nijedna stranka nema sopstveno preduzeće, i da su crni fondovi prisutni u strankama, nepisano pravilo je da stranke, uglavnom one koje su na vlasti, funkcionišu sa privatnim preduzećima, po principu ti meni donaciju, ja tebi posao.

Kada bismo imali jasan prikaz koja privatna preduzeća doniraju novac političkim strankama, tada bi nam bilo jasnije zbog čega određena privatna preduzeća dobijaju poslove od javnih institucija kojima upravljaju političke stranke. Iz Transparensija BiH poručuju da su kroz monitoring prošle izborne kampanje utvrdili da su najveće stranke u BiH utajile 2 miliona KM.

Srđan Traljić objašnjava da imamo očigledan primjer zloupotrebe privatnih firmi i javnih institucija, a radi se o jednom od značajnih predmeta u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

„U Banjaluci imamo npr. suđenje jedna od većih korupcijskih afera gdje smo vidjeli iz medija na suđenju gdje jedan akter tog procesa priznao na sudu da je novac od tendera nosio u stranku što je potvrdilo sve ono na šta smo upozoravali. iz svega toga jasno je ko je blizak kojoj političkoj opciji i ko ima više koristi međutim kroz finansije stranke ne prijavljuju donacije privatnih preduzeća ali imaju problem da objasne odakle im toliki novac za kampanju“, kaže Srđan Traljić, TI BiH.

Ono što dovodi do netransparentnosti u finansiranju stranaka je to što ne postoji adekvatan način sankcionisanja. Kazne propisane zakonom vrlo su male, što partijama nije problem da plate i nastave da se ponašaju na isti način, smatraju politički analitičari.

„Ja se bojim da je ta siva zona utaje odnosno skrivenog novca daleko veća od ove procjene koja se odnosi na 2 miliona tako da je najprije neophodno potpuno srušiti postojeći vrijednosni sistem pokušati raditi na osvješćivanju samih građana. Tu postoji mnogo krivičnih djela koje bi trebalo procesuirati odnosno otvoriti nadležna tužilaštva dok se to ne promijeni bojim se da ćemo se vrtjeti u tom začaranom krugu iz kojeg teško da možemo izaći u narednih 10 godina“, ističe Tanja Topić, politički analitičar.

Sve nepravilnosti u zakonu i male kazne nas dovode do toga da ima dovoljno prostora za manevrisanje i dogovoranje donacija i tendera sa firmama koje su dobijale poslove od javnih institucija, kažu u opoziciji.

„Kroz namještene tendere i javne nabavke pojedine političke partije dolaze u situaciju da dobijaju određene privilegije ili beneficije od tih preduzeća koja ulaze u taj proces javnih nabavki. Čitav sistem javnih nabavki je dosta obavijen velom tajni i stvara se sumnja na namještanje tendera i stvara se neka kombinacija gdje će neke političke strukture koje su u vlasti imati neku korist od javnih nabavki“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

Rijetko se u javnosti može čuti da neka politička stranka insistira da se radi na donošenju novog Zakona o finansiranju političkih stranaka, a to znači samo jedno, da im se baš i ne žuri da urede ovu oblast jer im očigledno odgovara da njihovo finansiranje ne bude u potpunosti transparentno.



Izvor: BN
Foto: BN