POD HITNO! Mjere da se zaustavi divljanje cijena!


22.02.2022 10:12


Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazala je da je zbog trenutne ekonomske situacije u BiH i RS potrebno da svi nivoi vlasti donesu jedan paket mjera koji će obuzdati ovo divljanje cijena i inflaciju kako bi se pomoglo građanima da prežive. - Smanjenje akciza i nameta na naftne derivate od strane institucija BiH jedno je od rješenja kako bi se zaustavila inflacija i divljanje cijena goriva, ali i osnovnih životnih namirnica, što je globalni problem, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

Naime, prema Zakonu o akcizama u BiH trenutno se plaća akciza za dizel gorivo i petrolej 0,3 KM po litru, za motorni bezolovni benzin 0,35 KM po litru, motorni benzin 0,4 KM, za lož-ulje 0,45 KM, a za biogoriva i biotečnosti 0,3 KM po litru.

"Osim akciza, u cijenu litra derivata nafte ulaze i dvije putarine, i to putarina u iznosu od 0,15 KM po litru derivata za održavanje puteva, i putarina u iznosu od 0,25 KM po litru derivata za izgradnju auto-puteva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva. Pored akcize i putarine u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi, i to transport, skladištenje i ostalo. Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 odsto", stoji u Zakonu o akcizama BiH.

To znači da, ukoliko je cijena litra benzina 95 na tržištu BiH 2,49 KM, u to su uključene dažbine akcize od 0,35 KM, putarine 0,15 KM, putarine za auto-puteve 0,25 KM i PDV-a 0,36 KM, što dovodi do toga da su obaveze državi ukupno 1,11 KM, a sve ostalo je nabavna cijena i marža trgovaca.

Ukoliko je cijena litra dizela na tržištu BiH 2,49 KM, u to su uključene dažbine akcize od 0,3 KM, putarine 0,15 KM, putarine za auto-puteve 0,25 KM i 0,36 KM PDV-a, što znači da su obaveze državi ukupno 1,06 KM, a ostalo je nabavna cijene i marža trgovaca.

Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazala je da je zbog trenutne ekonomske situacije u BiH i RS potrebno da svi nivoi vlasti donesu jedan paket mjera koji će obuzdati ovo divljanje cijena i inflaciju kako bi se pomoglo građanima da prežive.

"Što se tiče goriva, ono učestvuje u formiranju cijena skoro svih drugih proizvoda i veoma je važno da se kod cijena goriva ograniči rast tih cijena i umanji udar i mogućnost uticaja tih cijena na formiranje ostalih cijena proizvoda, prvenstveno životnih namirnica. Smanjenje akciza, ali i putarina na gorivo je jedna dobra ideja, a znamo da je ranije povećan taj dio što se tiče putarina. Bilo bi dobro da se razmisli i vrati makar na nivo prije povećanja", objasnila je Pekićeva. Dodala je da vlast treba sve da stavi na papir, jer raspolaže svim parametrima.

"Treba vidjeti kolika je potrošnja, koliko se prikupi sredstava od akciza, gdje se ta sredstva usmjeravaju, jer moramo imati cjelovitu informaciju i brzu reakciju kako bi se zaustavilo ovo divljanje cijena", navela je Pekićeva.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u decembru 2017. godine usvojio izmjenu Zakona o akcizama u kojem su se, između ostalog, povećale cijene akciza na gorivo za 0,15 KM po litru. Lars Gunar Vigemark, tadašnji šef Delegacije Evropske unije u BiH, izjavio je prije toga da bez usvajanja izmjena Zakona o akcizama neće biti realizacije četiri projekta namijenjena BiH koji su usaglašeni na samitu u Trstu, a čija vrijednost je iznosila oko 200 miliona evra.

Za povećanje akciza bili su poslanici SNSD, SDA i HDZ,koji su tada nazvani "akcizna koalicija".Izvor: BN/Nezavisne
Foto: Internet