Ovo je najskuplja 'DVOJKA' na svijetu!


08.07.2022 09:05


Primjerak Golfa II iz ove priče je specijalna verzija koja se trenutno prodaje za nevjerovatnih 93.600 evra.Krajem osamdesetih godina pojam za Golfa u tadašnjoj Jugoslaviji je bio dizel iz TAS-a, a u ostatku Evrope model GTI sa 112 KS. Rijetki srećnici su mogli da uživaju u Golfu GTI 16v sa 139 KS ili u G60 s problematičnim kompresorom i 160 KS. Na vrhu ponude je bio egzotični Golf Rallye s pogonom na sve točkove, četvrtastim svjetlima i 160 KS. Njime je Volkswagen pokušao da uđe u Svjetsko reli šampionat i napadne Lanciu Deltu Integrale, ali taj pokušaj je neslavno propao. Ipak, Rallye Golf je danas traženi oldtajmer, a cijene savršeno očuvanih ili restauriranih primjeraka dostižu i 30.000 evra.

Ali, postoji još jedna egzotična verzija “Golfa dvojke” koje se rijetko ko sjeća. Volkswagen je s “dvojkom” zaista otišao u ekstreme. Golf G60 Limited je imao čak 210 KS, što je i po današnjim standardima mnogo u kompaktnoj klasi. I ubrzanje do 100 km/h za oko 6 sekundi je bilo blizu nivoa tadašnjih superautomobila, navodi Jutarnji.hr.


Za razliku od Golfa Rallye, ali i običnog GTI-a ovaj je imao decentniji spoljašnji dizajn s običnim jednostrukim okruglim prednjim svjetlima i bez previše dodatnih spojlera: jedino što je otkrivalo posebnost ovog auta je bila dvostruka izduvna cijev, prednji drugačiji branik, posebni naplaci i mala plava pločica s natpisom Volkswagen Motorsport naprijed i pozadi. Po svemu drugom ovaj auto je izgledao skoro isto kao komšijski model iz TAS-a.

Upravo ta kombinacija decentnog izgleda i velike snage je učinila automobil vrlo cijenjenim oldtajmerom danas. Cijenu je dodatno podigla činjenica da se radi o modelu proizvedenom u ograničenoj seriji od samo 71 primjerka.

Ovih dana se na sajtu britanskog prodavca klasičnih vozila “4 Star Classics” u ponudi našao jedan Golf G60 Limited iz 1989., preciznije model s rednim brojem 17. Auto je prešao 108.900 kilometara, ima novu boju te restauriranu unutrašnjost i izgleda poput novog. Takođe, dorade na motoru su zaslužne za to da juri i brže nego kad je bio nov. Cijena ovog automobila je nevjerovtnih 79.995 funti (93.600 evra).

Koliko je ovaj Golf vrijedan oslikava i poređenje s drugim klasičnim modelima koje prodaje isti prodavac. Golf II G60 Limited je tako skuplji od Mercedesa 300 SL iz 1989, legendarnog Lotusa Esprit, Citroëna SM-a i BMW-a M635 CSI, prenosi b92.Izvor: B92
Foto: B92