Europol sumnjiči aktivne policajce CG da su 'kavčani'


04.05.2022 07:37


Dokument Europola, sa transkriptima komunikacija Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine i, do danas, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost, piše portal Libertas



Portal Libertas objavio je detalje iz dokumenta Europola u kojem se, kako piše taj medij, navodi da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalnog klana.

"Službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalnog klana Kavač. Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci navedeni u dokumentu Europola u koji je Libertas imao uvid.

Taj dokument, sa transkriptima komunikacija njih dvojice sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine i, do danas, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost, piše Libertas.

“Trebalo bi istražiti i umiješanost policajca Enisa Bakovića, a u vezi sa obavještenjem Interpola i uloge Tamare Zvicer (supruga Radoja Zvicera). Treba, takođe, identifikovati i ostale spomenute službenike policije zvane 'Tigar, Aco, Slobodan i Ranko', jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je riječ o zaštiti pripadnika klana Kavač i otkrivanju osjetljivih operativnih podataka. 'Tigar' je osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila koje su, najvjerovatnije, kupili pripadnici klana Kavač, takođe, na poklon“, preporuka je Europola crnogorskom tužilaštvu i policiji.

“Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina“, piše u dokumentu Europola, kako navodi Libertas.

U tom dokumentu se, dodaju, navodi i da je, navodno, “Ljubo Milović u to vrijeme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odsjeka Dejanom Kneževićem”.

“Obavještajne službe, takođe, ukazuju da su Petar Lazović i posebno Ljubo Milović, možda u bliskoj vezi sa sadašnjim direktorom policije Zoranom Brđaninom i sadašnjim šefom kriminalističke policije Dejanom Kneževićem. Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti. Obavještajni podaci ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je riječ o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana“, piše u dokumentu Europola.

Petar Lazović i Ljubo Milović, navodi Europol u svom nalazu, “koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

U dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior” i “Komandos”. Europol je utvrdio da je on preko te aplikacije razmijenio 14.065 poruka.

Ljubo Milović, piše u istom dokumentu, koristio je nadimak “Zli poručnik“ i “Oficir“ i imao je nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmijenio skoro 100 hiljada poruka.

“Petar Lazović i Ljubo Milović imali su intenzivnu direktnu komunikaciju preko SKY-a sa Radojem Zvicerom koji je imao nadimak 'Born'. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Mićkom Žižićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Na Lazovićeve zahtjeve Žižić je uvijek dostavljao osjetljive i povjerljive podatke i saznanja. U većini slučajeva Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem prosljeđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY aplikaciju. Petar Lazović je, drugim vidovima komunikacije, bio i u kontaktu sa Draganom Radonjićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Otac Petra Lazovića, Zoran, bio je pretpostavljeni Radonjiću. Petar Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem i Radonjićem prosljeđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY”, piše u dokumentu Europola.

U istom dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u više navrata, razmjenjivao oružje sa Radojem Zvicerom, piše Libertas.

“Zbog njihovog prijateljstva, Lazović daje Zviceru nelegalno oružje kao poklon, što mu ovaj uzvraća na isti način, poklanjajući mu nelegalno oružje. Nakon jednog sastanka u tužilaštvu i predložene akcije, Petar Lazović je obavijestio Zvicera o osumnjičenima za koje je planirano da budu uhapšeni sljedećeg jutra i čak je poslao sliku iz tužilaštva na osnovu koje se mogao vidjeti tužilac Saša Čađenović sa policajcem Mićkom Žižićem. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Nikolom Janičićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Lazović je skrinšotove komunikacije sa Janičićem, takođe, prosljeđivao direktno Zviceru koristeći aplikaciju SKY“, navodi se u dokumentu.

Europol u svom nalazu tvrdi da se “ne može potvrditi da je Nikola Janičić bio umiješan u bilo kakve kriminalne aktivnosti“.

“Ono što se može potvrditi je da je Nikola Janičić, na zahtjev Petra Lazovića, uvijek dostavljao osjetljive operativne podatke. Predstojeća istraga trebalo bi da bude usredsrijeđena na to da li je Janićić imao saznanja da je Lazović prosljeđivao osjetljivije podatke pripadnicima kavačkog klana, konkretno Zviceru“, savjetuje Europol.

U tom dokumetu piše i da se “ne može potvrditi da je Mićko Žižić bio umiješan u bilo kakve kriminalne aktivnosti“.

Isto kao i za Janičića, Europol savjetuje da se istragom utvrdi da li je Žižić znao da Lazović prosljeđuje osjetljive operativne podatke šefu kavačkog klana, piše portal.

“Kao osoba koja je sakrila neke informacije od svog šefa Dejana Kneževića spominje se Mićko Žižić – Žile, a na osnovu instrukcija Zorana Lazovića, oca Petra Lazovića“, piše u dokumentu.

Europol navodi i da je, navodno, “Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obavještavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gdje je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica itd“.

Zoran Lazović bio je, do 1. marta 2021. godine kada je smijenjen, šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije. Njegov sin, Petar, zaposlen je u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, ali je radio u Sektoru kriminalističke policije i šef mu je bio Milorad Žižić. Enis Baković je bio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i smijenjen je istog dana kada i Lazović.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, navodni šefovi beogradskog ogranka kavačkog klana, uhapšeni su u februaru 2021. godine zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koju srpsko tužilaštvo tereti za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. U međuvremenu su optuženi za još dva ubistva.

Tužilaštvo Srbije sumnjiči njih dvojicu i njihovu kriminalnu organizaciju da su žrtve prevarom namamljivali, mučili i ubili u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tijela su, prema optužnici, komadali, potom snimali i fotografije slali suparničkom klanu, a onda mljeli u mesarskom mlinu i bacali u Dunav.

Radoje Zvicer, navodni osnivač i jedan od vođa kavačkog klana, za koji se vezuju trgovina narkoticima, ubistva i brojna druga krivična djela, nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru prošle godine, nalazi se u bjekstvu. Potjernice za njim raspisale su i Crna Gora i Srbija, prenosi portal Vijesti.me.

Nakon ovog teksta portal Libertas je izložen hakerskim napadima, saopštili su iz redakcije uz napomenu da je slučaj prijavljen policiji i da rade na vraćanju sajta na mreže.



Izvor: Libertas
Foto: Europol