Doboj: Skoro 200 optuženih za izbornu krađu


28.07.2022 19:15


Odmotava se klupko učesnika u nezapamćenoj izbornoj krađi loklanih izbora 2020. godine u Doboju. Širi se broj potvrđenih optužnica sa imenima izvršilaca, ali nedostaju nalogodavci.



Na prošlim lokalnim izborima u Doboju je pokradeno čak 18.000 glasova. Dvije godine kasnije, pravosuđe, konačno, radi svoj posao.
Od januara do danas Okružno javno tužilaštvo u Doboju je podiglo ukupno 41 optužnicu protiv 197 lica, a nadležni sud je potvrdio 37 optužnica protiv 177 lica.

Optužnice podignute, značajan pomak. Ali tu je i problem. Terete se uglavnom članovi biračkih odbora, odnosno izvršioci. Važniji u lancu prevare su nalogodavci. Zašto ih nema na listi optuženih? Pita odbornik u gradskoj skupštini, Olivera Nedić.

“Vidi se da je u pitanju plan krađe, plan izborne prevare vijeka. Jer, kada pogledate nazive političkih subjekata, vi vidite kako su oni spretno i virtuozno izbjegli da se tamo nađe SNSD. Pa mi imamo razne fiktivne stranke koje su radile kao partije podrške bliske SNSD, tu imamo “Srcem za Čapljinu”, pa imamo razne druge političke subjekte i druge satelite koji su učestvovali sa njima u prevari.”, kaže Nedićeva u izjavi za BN.

Najbolja kazna za one koji obesmišljavaju izborni proces je glas naroda. Izbornu krađu na prošlim izborima režirao je SNSD, tvrdi Nedićeva i dodaje:

“U Doboju se brani Republika Srpska. Oni su dopisivali po 18.000 glasova, oni sebi sve mandate prave na laži na ucjenama, na prevarama. To trebaju zaustaviti građani Doboja tako što će izaći na izbore 2. oktobra i glasati.”

Klupko nezapamćene izborne prevare u Doboju, počelo se odmotavati, dok na vrata kucaju novi izbori. Hoće li donijeti i nove prevare? Zavisi, između ostalog, od epiloga ovog slučaja, čije pokretanje budi, davno izgubljenu nadu u bh. pravosuđe.



Izvor: BN
Foto: BN