Završen most za Hrvatsku, most od srpskog vitalnog nacionalnog interesa?!


29.07.2022 08:18


Most u Gradišci, koji još neće biti u funkciji, za vlast u Srpskoj je od vitalnog nacionalnog interesa jer ih povezuje i sa Beogradom (preko Hrvatske).



Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške danas će biti svečano ozvaničena u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske, BiH, Hrvatske i EU.

Ceremonija svečanog ozvaničenja završetka radova zakazana je za 19.00 časova.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra, prenosi Srna.

Zanimljivo je da pristupni prilazi s hrvatske strane još nisu gotovi i da ovaj most neće biti u upotrebi još jedno izvjesno vrijeme.

"Završetak radova da, ali neće biti zvaničnog otvaranja s obzirom na to da pristupna dionica sa hrvatske strane nije završena. Sa strane Bosne i Hercegovine urađeni su svi potrebni radovi i na samom mostu - kazao je nedavno ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović (SNSD).

Dodao je da, prema informacijama kojima on raspolaže, oko godinu i po dana je rok da laktaška firma „Integral inženjering“, koji je dobio posao izgradnje pristupne saobraćajnice sa hrvatske strane u dužini oko četiri kilometra, završi taj posao.

Most u Gradišci, koji još neće biti u funkciji, za vlast u Srpskoj je od vitalnog nacionalnog interesa jer ih povezuje i sa Beogradom (preko Hrvatske),

Mitrović je rekao da je ukupna vrijednost radova kompletnog projekta sa pristupnim saobraćajnicama iznosi oko 24 miliona evra sa PDV-om i da su podjednako obezbijedili sredstva BiH i Hrvatska uz dio grant sredstava.



Izvor: BN
Foto: Arhiva