Vučić: Putin je iskoristio Kosovo za zaštitu ruskih interesa


07.05.2022 07:03


"Naša situacija je promijenjena na lošije poslije izjava Putina, ne zato što je htio da našteti Srbiji, već zato što je to iskoristio za zaštitu ruskih interesa", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas da se situacija promijenila na lošije nakon nedavnih izjava ruskog lidera Vladimira Putina o Kosovu.

Podsjetimo, ruski predsjednik je nedavno, na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom, izjavio da su samoproglašene DNR i LNR na istoku Ukrajine postale nezavisne "po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu", koju su, kako je rekao, svi podržali."Naša situacija je promijenjena na lošije poslije izjava Putina, ne zato što je htio da našteti Srbiji, već što je to iskoristio za zaštitu ruskih interesa", kaže Vučić.

On je citirao razgovor Putina i Gutereša u kojem su se dotakli Kosova.

"Gutereš je rekao da UN nisu priznale Kosovo, ali je Putin rekao da međunarodni sud jeste", citirao je Vučić, prenosi Blic.

Kako kaže, Putin se pozvao, želeći da zaštiti ruske interese, na pravni osnov za upad u Ukrajinu, političko-pravni okvir, i iskoristio presedane koji postoje. Putin je "braneći svoje poteze, povukao argument koji nije lagan".

"Pošto na Zapadu znaju, ma kako govorili da je ovdje bila prevencija genocida, Putin kaže isto to za Donbas. Ni jedni ni drugi nisu vodili posebno računa o Srbiji. Sada će cijeli Zapad, da bi uskratio Putinu argumente, tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova, da bi Putinu rekli da to nije isti slučaj", istakao je Vučić.

Zato će se Srbija, kaže Vučić, sada nalaziti pod pritiscima.

“Svi evropski lideri su mi rekli da im je Putin u razgovoru insistirao na slučaju Kosova. To ne znači da će Rusija priznati Kosovo, niti mislim da će se to desiti, osim što ćemo mi biti pod velikim pritiskom, da Putin ne bi tu argumentaciju mogao da koristi”, kaže on.

Navodi da postoji mali broj zemalja koji kažu da hoće normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Dijalog sa Kosovom, kako je rekao, gotovo da ne postoji.

"Imali smo pokušaj u Berlinu, ali gospoda iz Prištine su to učinili nemogućim. Čak su se bavili i saopštenjem koje ćemo pustiti", rekao je Vučić.

Vučić je danas, na vanrednom obraćanju, rekao i da "prisustvujemo svjetskom sukobu, neko će reći treći svjetski rat", ali da Srbija nastavlja put ka članstvu u EU."Uprkos tome što je danas nepopularno u Srbiji, a prema posljednjim istraživanjima, prvi put imamo jasnu većinu građana Srbije koji su protiv ulaska u Evropsku uniju. Nije naš posao da podilazimo javnom mnjenju, već da ga čujemo, i zato je moja poruka svima da će Srbija biti snažnija na evropskom putu", rekao je Vučić.Izvor: Klix
Foto: Aleksandar Vučić