Uzgojena najveća jagoda na svijetu


23.02.2022 14:20


Ariel Čahi iz Izraela uzgojio je jagodu koja je teška 289 grama. Plod, za koji je potvrđeno da je najteža jagoda na svijetu, dug je 18 centimetara, širok četiri, i ima obim od 34 centimetra.Ova jagoda je sorte ilan i uzgajana je u Arielovom porodičnom preduzeću "Jagode u polju" koje se nalazi u Kadima-Zoranu, u Izraelu.

Sortu jagoda ilan prvobitno je uzgajao dr Nir Dai, istraživač iz Izraelske organizacije za poljoprivredna istraživanja, u ARO vulkanskom centru u Bet-Daganu, blizu Tel Aviva.

Poznato je da ta sorta jagoda daje velike plodove.

"Tokom ove sezone jagoda krajem januara i početkom februara bilo je posebno hladno", objasnio je dr Nir Dai, koji je bio jedan od svjedoka tokom mjerenja jagode.

"Jagoda se polako razvijala više od 45 dana od cvjetanja, što je prouzrokovalo njenu veliku veličinu u fazi punog zrenja. To je značilo da više bobica raste i spaja se u jednu veliku jagodu", objasnio je.

Hladni vremenski uslovi koje je opisao dr Nir Dai doveli su do velikog roda jagoda za Arielovu voćarsku farmu, proizvodeći ne samo jednu, već četiri neuobičajeno velika ploda.

Šampion u teškoj kategoriji težio je 289 grama, odnosno 299 grama sa svojom stabljikom.

Prethodni rekord za najtežu jagodu na svijetu bio je 250 grama.

Uzgojio ju je Koji Nakao iz Japana i izmjerena je u Fukuoki 28. januara 2015. Jagoda je bila japanska sorta pod nazivom amaou.Izvor: RTS
Foto: Instagram