Ovo su simptomi raka grla


24.10.2022 18:35


Simptomi raka grla često podsećaju na simptome infekcija gornjih disajnih puteva Iz tog razloga se često zanemaruje i lečenje se započinje u poodmakloj fazi. Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za potpuni oporavak, pa je vredno obratiti pažnju na alarmantne signale.

 

Rak grla - simptomi:

 

- problema sa disanjem

- upaljeno grlo

- promuklost

- osećaj stranog tela u grlu

- promenjen ton glasa

- zapušen nos

- neprijatan miris iz usta

- oštećen sluh (zbog infiltracije Eustahijeve tube)

- krvarenja iz nosa

- izražen gubitak težine

- povećanje limfnih čvorova.

 

Rak grla se razvija, između ostalog, na mekom nepcu, jeziku, krajnicima , unutrašnjoj strani usana, a takođe i na dnu usta.

 

Rak grla - uzroci

 

Faktori koji povećavaju rizik od raka grla uključuju:

- aktivno i pasivno pušenje

- alkohol

- HPV (humani papiloma virus) infekcija

- infekcija EVB (Ebstein-Barr) virusom

 

Takođe može biti uzrokovano nepravilnom ishranom bogatom soli i malo minerala i vitamina . Svakodnevni kontakt sa hemikalijama, posebno azbestom i isparljivim rastvaračima, može dovesti do ove vrste raka. Pored toga, rak grla se češće dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 50 godina nego kod žena.

 

Rak grla - lečenje

 

Lečenje raka grla zavisi od njegovog stadijuma. U slučaju rane dijagnoze, radio- i farmakoterapija, ponekad dopunjena hemoterapijom , mogu biti dovoljne . Lezija se može ukloniti hirurškim putem ako to dozvoljavaju stanje pacijenta i lokacija tumora.

Ako se lezije nalaze u donjem delu grla ili drugi tretmani nisu uspeli, vrši se laringektomija, koja se sastoji u delimičnom ili potpunom uklanjanju larinksa. Nakon procedure, traheotomska cev vam omogućava da dišete .

Pacijent može da komunicira pomoću ugrađene glasovne proteze.Izvor: Najzena.rs
Foto: Pixabay