Vlada radi po zakonu, nema privilegovanih


08.02.2024 12:56


Odgovarajući na pitanje o konceciji koju je Vlada dala za gradnju solarne elektrane u Bileći na preko 244 hektara državnog zemljišta, preduzeću 'Energy of the future' iz Bijeljine, čiji je osnivač Nela Mitrović, supruga ministra Vojina Mitrovića, Višković kaže da sve urađeno po zakonu i da nema privilegovanih. 



Drugi "Balkan solar" samit održava se u Banjaluci. Učestvuju stučnjaci iz realnog sektora iz pet zemalja a danas i sutra raspravljaće se o obnovljivoj energiji.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je električna energija preduslov razvoja i da će se u narednom periodu više ulagati u obnovljive izvore uz zaštitu životne sredine, te poručio da je dvodnevna konferencija "Balkan solar samit" koja se održava u Banjaluci dobra prilika da se dobiju odgovori na ključna pitanja iz ove oblasti.


"Očekujem da `Balkan solar samit` postane tradicionalno mjesto okupljanja. Samit ima podršku Vlade i naših kompanija i drago nam je da smo domaćini ovog značajnog skupa", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Već za sutra, on je najavio razgovore sa potencijalnim investitorima u sektor solarne energije.

"U saradnji sa `Elektroprivredom`, Republika Srpska želi da promoviše taj program u većoj mjeri nego što je to do sada bilo. Veliki je broj pitanja i nepoznanica. Očekujem da upravo danas i sutra na ovom samitu dobijemo odgovore", rekao je Višković.

U ovom momentu Vlada Republike Srpske, kaže Višković, dodijelila je 1.158 megavata u sektoru proizvodnje solarne energije i dodao da se uskoro može očekivati izdavanje građevinske dozvole za izgradnju solarne energije u Nevesinju, jačine 500 megavata.

"BiH, a time i Republika Srpska, u ovom momentu ima skoro 60 odsto proizvodnje iz termoelektrana a do 2035. godine trebalo bi da bude obrnut procenat u korist zelene energije. Do 2050. godine u pogonu ne bi trebalo da ima termolektrana", istakao je Višković.


Odgovarajući na pitanje o konceciji koju je Vlada dala za gradnju solarne elektrane u Bileći na preko 244 hektara državnog zemljišta, preduzeću ”“Energy of the future” iz Bijeljine, čiji je osnivač Nela Mitrović, supruga ministra Vojina Mitrovića, Višković kaže da sve urađeno po zakonu i da nema privilegovanih.

U Banjaluci je danas otvoren dvodnevni "Balkan solar samit" posvećen promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, a kome prisustvuje 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta. Generalni pokrovitelj je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost.

Otvaranju samita prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Кošarac, kao i ministar za evropske integrcije i međunarodnu saradnju Zlatan Кlokić.

Na samitu su i predstavnici lokalnih zajednica, "Elektroprivrede Republike Srpske", javnih preduzeća iz Srpske, Federacije BiH, kao i kompanija iz inostranstva.



Izvor: BN/Srna
Foto: Srna