Uskoro usvajanje EU zakona, među njima Izborni zakon


09.02.2024 09:44


U Sarajevu je danas održan sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou, a koju čine Trojka (SDP, NiP, NS), SNSD i HDZ. 



Lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako su se dogovorili da četiri zakona, među kojima je zakon o sprečavanju pranja novca koji je usaglašen ide u dalju proceduru usvajanja.

"Korak po korak bliži smo dogovorima. Ako dođe do zelenog svjetla za pregovore insistiraćemo da dobijemo i datum. Zakon o sprečavanju pranja novca je usaglašen i on ide u daljim procedurama ka usvajanju, ali će sačekati da tri radne grupe koje smo formirali prođu član po član i pokušaju usaglasiti zakone o sukobu interesa, o sudovima BiH i Izborni zakon“, izjavio je Nikšić.


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, takođe je najavio usvajanje zakona koji su među uslovima za početak pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

"Daćemo sve od sebe da usaglasimo ove zakone do kraja iduće sedmice. Svi smo dali po jednu kompetentnu osobu u radne grupe i ako postignu dogovor imaćemo novi ovakav sastanak u Mostaru, nakon čega bi se ovi zakoni u hitnoj proceduri usvojili u Parlamentu BiH", naveo je Čović.

 

Milorad Dodik, Predsjednik SNSD-a naglasio je da će svi dogovori pasti u vodu ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmit "nametne bilo šta".

„Ako bilo šta nametne Šmit nema evropskog puta“, rekao je na početku Dodik, a zatim nastavio o zakonima koji su uslov za početak pregovora...


"Zakon o sukobu interesa neće tretirati sukob interesa na nižim nivoima vlasti, entiteti će donijeti svoje zakone. Zakon o sudovima ima mnogo konfuzije, radna grupa će to sve koncentrisati i ono gdje se ne slažemo mi ćemo, lideri, član po član preći i vidjeti šta možemo da uradimo. Zakon o sprečavanju pranja novca moramo usvojiti do kraja ovog mjeseca. On je u Domu naroda i čeka dogovor o ovim drugim stvarima. Saglasnost smo postigli da u aprilu bude na stolu zakon o Ustavnom sudu BiH. Nećemo ovim zakonom da opteretimo ovaj proces", izjavio je Dodik i nastavio:

"Kada se radi o Izbornom zakonu, ne bježimo od mjera integriteta, ali nećemo dati saglasnost za zakon koji nameće Šmit da bi se uzela neka oprema koja je kupljena od nekih političkih struktura u Sarajevu koje nisu više vladajuće“.

Poslao je poruku i Evropi.

„Ako nam date pregovore, a ne i datum, ništa niste uradili. Molim vas dajte nam datum. Ako nema datuma onda se EU igra sa nama, nema stimulacije za dalji rad. Imamo usaglašeno FRONTEX i Zakon o pranju novca, a u aprilu nas čeka Ustavni sud i da izradimo Deklaraciji o suverenoj BiH“.

Dodik je ponovo najavio da će posjetiti Rusiju i Bjelorusiju, a na početku marta i Tursku, odnosno Antaliju.

„Opšti je nered u svijetu. Idem da čujem kako će ovi veliki da riješe taj nered“.



Izvor: BN
Foto: BN