Umro, pa pobijedio na izborima


10.11.2022 13:51


Predstavnik države Pensilvanije Toni Deluka pobijedio je u trci za državni Kongres ubjedljivom pobjedom u utorak. Jedini problem – umro je prošlog mjeseca. Deluka je samo jedan od više preminulih političara koji su ove nedjelje ostvarili pobjede.On je preminuo 9. oktobra od limfoma u 85. godini, a tada je već bilo prekasno da se promijeni glasački listić ili da se predlaže novi kandidat umjesto njega. Kao predstavnik Pensilvanije sa najdužim stažom, on je lako nadmašio svoju protivkandidatkinju, kandidatkinju Zelene stranke Zaru Livingston, dobivši skoro 86 odsto glasova po završetku prebrojavanja.

Zakon Pensilvanije nalaže da se kandidati za zamjenu ne mogu birati nakon što fizički glasački listići počnu da se štampaju. U okrugu koji je predstavljao Deluka glasački listići počeli su da se štampaju 28. septembra, nedjelju dana prije smrti poslanika.

Odbor demokratske kampanje Predstavničkog doma Kongresa SAD najavio je da će uskoro uslijediti vanredni izbori kako bi se popunilo Delukino mjesto, ali je istakao da je „ponosan što vidi kako birači nastavljaju da pokazuju svoje povjerenje u njega i njegovu posvećenost demokratskim vrijednostima tako što su ga ponovo izabrali posthumno. ”


Deluka nije jedini pobijedio iz grobaDeluka nije jedini političar koji je ove nedjelje pobijedio iz groba. I bivša predstavnica države Tenesi Barbara Kuper još jedna je od demokrata koja je pobedila nezavisnog kandidata Majkla Portera, uprkos tome što je umrla krajem prošlog mjeseca. Imala je 93 godine kada je preminula, a na funkciji je bila od 1996. godine.

Kao i u slučaju Pensilvanije, zakon države Tenesi, takođe, nalaže krajnji datum za uvođenje novih kandidata, što znači da svi kandidati moraju ostati na glasačkom listiću nakon tog vremena, čak i ako više nisu živi. Guverner Bil Li rekao je da će biti održani specijalni izbori kako bi se odredio njen nasljednik.

Grad Čula Vista u Kaliforniji mogao bi da se suoči sa sličnom situacijom u svojoj lokalnoj advokatskoj trci, jer kandidat Demokratske stranke Sajmon Silva, koji je preminuo od raka u septembru, trenutno vodi ispred republikanca Dena Smita.

Prema lokalnim medijima, gradski poreski obveznici bi morali da izdvoje oko 2 miliona dolara za finansiranje specijalnih izbora ukoliko Silva pobijedi.

Posthumne pobjede nisu sasvim neuobičajene u američkoj politici, a jedna se dogodila ranije ove godine kada su birači u Palmvjuu u Teksasu odlučili da ponovo izaberu svog preminulog gradonačelnika, koji je poginuo neposredno prije izbora. Poslanik države Sjeverne Dakote David Andahl takođe je pobijedio dugogodišnjeg predsjednika na republikanskim predizborima 2020. nedjeljama nakon njegove smrti, dok je poslanik države Vajoming Roj Edvards umro samo jedan dan prije nego što je iste godine pobijedio u trci bez protivljenja, pišu Novosti.Izvor: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske