Šmit prijeti Dodiku: Ovo je ozbiljan napad


01.07.2023 07:13


Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme je da se preduzmu aktivnosti, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, gostujući večeras na Face TV-a. 



Kazao je da je "pratio dešavanja u Konjicu i nije vidio da je sve riješeno i raščišćeno".

- Postoji još stvari o kojima treba razgovarati. Čuo sam da je bila usijana diskusija u Konjicu. Razočaravajuće je da Dodik neće odustati od odluka NSRS. Nadam se da je Dodik shvatio da međunarodna zajednica i oni koji štite Dejton u tom slučaju moraju reagovati.


Ove odluke i potezi NSRS o nepoštovanju Ustavnog suda BiH predstavljaju korak unazad na EU putu. Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme da se preduzmu aktivnosti - poručio je Šmit.

On je potez NSRS nazvao "ozbiljnim napadom na državu, i pokušaj da se ona učini disfunkcionalnom".

Kazao je da "ako pitate ljude u kojem pravcu trebamo ići, mislim da svi smatraju da smo suočili s ozbiljnim izazovom i da sve institucije moramo vratiti u ustavne okvire, uključujući i Ustavni sud BiH".

- Ovo je ozbiljan napad, ali evo mogu reći, budite spremni biće ozbiljna i reakcija - kazao je Šmit.

"Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad ranije smo kasnili, sada nećemo kasniti, jer sada imamo Evropu pred vratima i imamo rat u Ukrajini. Mora se osigurati da na Balkanu nema više sukoba", kazao je.

(Face TV) Foto:



Izvor: Face TV
Foto: Schreensho/Face TV